Cinci consorţii au depus oferte pentru listarea Hidroelectrica

Cinci consorţii au depus oferte pentru listarea Hidroelectrica

Hidroelectrica este cel mai profitabil producător de energie din România

Un număr de cinci consorţii au depus oferte pentru intermedierea listării unui pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica pe bursele din Bucureşti şi Londra, potrivit unei informări a Departamentului pentru Energie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul sindicat de intermediere este format din Alpha Finance, Alpha Bank, Deutsche Bank, SSIF Intercapital Invest, SSIF Broker şi Unicredit. În continuare, austriecii de la Erste s-a aliat cu BCR şi cu banca de investiţii Goldman Sachs.
Al treilea consorţiu este compus din Societe generale, BRD şi JP Morgan Securities, în vreme ce al patrulea este compus din Citigroup, Wood & Company, NBG Securities, Swiss Capital şi BT Securities. În fine, ultimul pretendent este format din Raiffeisen Capital şi Morgan Stanley.
 
Hidroelectrica va efectua o majorare de capital de 15%, acţiunile urmând să ajungă pe bursele de la Londra – prin intermediul certificatelor globale de depozit – şi Bucureşti.
 
Hidroelectrica este cel mai valoros producător de energie deţinut de către stat şi a doua societate ca valoare din portofoliul statului ca valoare, după Romgaz. În primele 11 luni din 2013, societatea înregistra un profit de 900 de milioane de lei.
 
Romgaz s-a listat în toamna anului trecut, atât la Londra, cât şi La Bucureşti, fiind cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată de către stat.
 
Mai puteţi citi:
 
Salariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la l0% din acţiunile nou emise în urma majorării de capital prin care statul vizează plasarea pe piaţa de capital a unui pachet de 15% din titlurile producătorului de electricitate.
 
Companiile de stat Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
George Cristodorescu, fost director în E.ON România, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica George Cristodorescu, director general adjunct în cadrul E.ON România până în luna septembrie, a fost numit marţi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arată într-un comunicat transmis de producătorul de energie şi citat de Mediafax.
 
Electrica, Hidroelectrica, dar şi o serie de alte companii, ar putea fi listate anul viitor pe bursa londoneză, asemenea Romgaz, a declarat premierul Victor Ponta.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: