Care sunt primele proiecte în care va investi fondul kazah-român

Care sunt primele
proiecte în care va investi fondul kazah-român

Platforma Petromidia FOTO Rompetrol

Fondul de investiţii kazah–român, înfiinţat anul trecut în noiembrie după ce a fost promis încă din anul 2013 de fostul premier Victor Ponta, a anunţat primele două proiecte de investiţii, ce vor avea o valoare totală de circa 230 de milioane de dolari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul de Administraţie al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român a aprobat, săptămâna trecută, în prima sa şedinţă, cele două proiecte de investiţii, care vor fi construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local, potrivit Agerpres.

„A fost o zi importantă deoarece, în doar patru luni de la înfiinţare, Consiliul de Administraţie al Fondului a aprobat două proiecte majore de investiţii cu o valoare totală de circa 230 milioane de dolari. Este un pas major pentru sectorul energetic local, care demonstrează angajamentul, încrederea şi dorinţa acţionarilor săi de a investi şi contribui la dezvoltarea economică a României. În perioada următoare, obiectivul Fondului va urmări implementarea rapidă a investiţiilor aprobate, precum şi identificarea altor oportunităţi de investiţii în sectorul energetic”, a declarat Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului, citat în comunicatul companiei.

Cu o perioadă de implementare de patru ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) va asigura agent termic şi apă caldă menajeră pentru locuitorii oraşului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia - energie electrică şi abur tehnologic pentru susţinerea activităţilor de obţinere a produselor petroliere. În acelaşi timp, această va contribui şi la stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea.

Noua  centrală va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficienţă energetică şi protecţie a mediului, urmând a fi realizată în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia - deţinută în prezent de Ministerul Energiei (56,58%) şi KMG International (43,42%). Această va funcţiona cu gaz natural.

O altă direcţie de investiţie agreată de Consiliul de Administraţie al Fondului urmăreşte dezvoltarea unei reţele de benzinării în România într-o perioadă de implementare de circa 5 ani şi care va permite o creştere pe plan local a vânzărilor de carburanţi produşi de Rompetrol Rafinare la rafinăria Petromidia Năvodari - cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Noile staţii de carburanţi vor fi operate sub brandul şi standardele Rompetrol şi vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuţie, construcţie) şi peste 1.200 parteneri comerciali.

Cu o durată de 7 ani, fondul kazah - român are un nivel investiţional estimat de aproximativ un miliard de dolari. Cei doi acţionari ai Fondului sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (20%) şi KMG International (80%), acesta fiind parte a memorandumului de înţelegere încheiat de cele două părţi în 2013.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările