Inspecția Muncii a descoperit un număr record de persoane care munceau la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Muncii a identificat peste 1.500 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată în luna septembrie şi a aplicat amenzi, în valoare de peste 10 milioane de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale.

Număr record de angajati care munceau la negru în septembrie, Foto: Arhivă Adevărul
Număr record de angajati care munceau la negru în septembrie, Foto: Arhivă Adevărul

,,Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în perioada 2 – 29.09.2022, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 10.178.300 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.”, arată datele publicate de Inspecţia Muncii.

Potrivit sursei citate, au fost aplicate 4.287 avertismente și au fost dispuse 10.180 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Conform IM, în luna septembrie, au fost identificate 1551 persoane desfășurând muncă nedeclarată. Dintre acestea, 1379 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 117 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 5 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 50 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time.

În acest context, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a transmis: ,,Luna septembrie a venit cu un record negativ: cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă le-au aplicat angajatorilor amenzi în cuantumul maxim prevăzut de lege, însă impactul social negativ al muncii nedeclarate și subdeclarate ne afectează pe toți.

Având în vedere contextul actual în care incidența muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare și să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate instituțiile cu responsabilități pe piața muncii și cu partenerii sociali, în vederea schimbului de informaţii pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecinţelor sociale şi economice grave pe care le produce, cu efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung, atât pentru individ, cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială, de aceea, indiferent de statutul fiecăruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu încurajați munca nedeclarată sau subdeclarată!”

Potrivit G4media, recordul vine după ce guvernul PSD-PNL-UDMR a reintrodus din august suprataxarea contractelor de muncă part-time la nivelul salarialului minim cu program de 8 ore, chiar dacă angajații lucrează mai puțin de atât.

Cu acea ocazie, mai multe voci din sectorul privat au avertizat că suprataxarea contractelor part-time va duce la explozia fenomenului muncii la negru. Bogdan Badea, CEO al companiei de recrutări eJobs, a declarat pentru Economedia că vor fi contracte care vor migra total către piața neagră, iar o parte dintre curieri s-ar putea orienta către ride sharing sau livratori.

Și Camera Consultanților Fiscali (CCF) a criticat reintroducerea, prin noile măsuri fiscale, a suprataxării contactelor part-time, afirmând că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și încurajează munca la negru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite