Impactul certificatelor verzi în facturi ar putea creşte până la 14,5 euro/MWh, până în 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali s-ar putea majora cu circa 45%, până la 14,5 euro/MWh, până în anul 2022, a decis marţi plenul Camerei Deputaţilor, care a votat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi mai multe amendamente aduse acestuia.

Legea urmează să meargă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul adoptat prevede o majorare treptată a impactului anual al certificatelor verzi în facturi, deşi forma iniţială stabilea o plafonare a acestuia. Astfel, proiectul stabileşte ca „impactul mediu anual estimat în factura consumatorului final să fie de 12,5 euro/MWh în anul 2019, de 13 euro/MWh în anii 2020 şi 2021 şi de 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022”, potrivit unui amendament adus de comisia de industrii din Camera Deputaţilor, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu.

Acest lucru va însemna o majorare de până la 45% a impactului certificatelor verzi în factură, ţinând cont că, în prezent, impactul este de circa 10 euro/MWh.

Proiectul iniţial stabilea cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi „fără a depăşi impactul mediu în factura consumatorului final de 11,1 euro/MWh”.

Comisia de industrii susţine că amendamentul era necesar „în vederea preluării tuturor certificatelor verzi emise în perioada de aplicare a sistemului de promovare prin certificate verzi”. „Tototdată, numărul anual de certificate verzi preluat în piaţa de certificate verzi rezultă având în vedere impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali, consumul final de energie electrică şi pretul de tranzacţionare al certificatelor verzi”, a mai explicat comisia.

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi vor putea să opteze fie pentru o schemă de ajutor de stat, fie pentru sistemul de promovare prin certificate verzi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite