Veşti bune pentru cei care vor să-şi ia locuinţa visurilor: Plafonul CEC Bank pentru "Prima Casă 4" a fost majorat cu 20 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEC Bank acordă credite, prin programul “Prima Casă 4”, în lei şi euro, fără comisioane FOTO Adevărul
CEC Bank acordă credite, prin programul “Prima Casă 4”, în lei şi euro, fără comisioane FOTO Adevărul

Plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă 4” alocat CEC Bank a fost majorat la sfârşitul acestei săptămâni cu 20 de milioane de euro. Astfel, aproximativ 500 de români vor putea contracta credite pentru achiziţionarea unei locuinţe prin programul statului, la dobânzi mai mici la un avans minim de 5%.

CEC Bank acordă credite, prin programul “Prima Casă 4”, în lei şi euro, fără comisioane. Pentru împrumuturile în lei au dobânda este ROBOR la trei luni plus 1,9 puncte procentuale, iar pentru cele în euro EURIBOR la trei luni plus 4 puncte. 

Beneficiarii trebuie să asigure cel puţin 5% din preţul de achiziţie sau costul de construire. Durata maximă de finanţare este de 30 de ani.

Guvernul Ponta II intenţionează să modifice, în intervalul 2013-2016, programul „Prima Casă“ în „Noua Casă“, un proiect destinat achiziţionării doar de locuinţe noi prin intermediul creditelor bancare garantate de stat.

„Proiectul Prima Casă va fi transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi“, se arată în programul de guvernare al Cabinetului Ponta II, la capitolul IMM-urilor şi mediul de afaceri, subsecţiunea consolidarea instrumentelor de garantare şi contragarantare pentru stimularea investiţiilor în sectoarele strategice, inclusiv creditarea rurală. 

Acest proiect a fost gândit şi de Guvernul Boc, în 2010, când a propus schimbarea cadrului legal pentru a determina cumpărarea de locuinţe noi. În schimb, Consiliul Concurenţei a atenţionat că o asemenea modificare ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei, potrivit Mediafax. 

Programul „Prima Casă“ a fost lansat în vara anului 2009, în contextul crizei economice, de Guvernul Boc, cu scopul de a ajuta atât tinerii să-şi cumpere o locuinţă (nou-construită sau veche), cât şi să stimuleze piaţa imobiliară, aflată în scădere. 

Treptat, programul guvernamental s-a schimbat în funcţie de cerinţele pieţei imobiliare şi ale sectorului bancar, ajungând, în cele din urmă, să se achiziţioneze, prin intermediul acestui program, şi a doua casă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite