Programul „Noua Casă” va fi aprobat în şedinţa de guvern de joi. Economiştii spun că preţurile se vor umfla

Programul „Noua Casă” va fi aprobat în şedinţa de guvern de joi. Economiştii spun că preţurile se vor umfla

Foto Shutterstock

Programul „Noua Casă” va fi aprobat în şedinţa de joi, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Anterior, economiştii spuneau că preţurile se vor umfla artificial din cauza acestui program care înlocuieşte „Prima Casă”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţă că joi urmează a fi adoptat, printre altele, programul „Noua Casă”, deşi economiştii au arătat că va duce la creşterea preţurilor locuinţelor. Printre cei care au criticat forma programului se află Dan Bucşa, de la UniCredit Bank Londra, şi Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
 
“Săptămâna trecută am avut în primă citire câteva dintre actele normative care vizează proiectele pe care le derulează Ministerul Finanţelor şi aici includem şi programul de garanţii pentru companii mari prin EximBank. Ele vor fi aprobate în şedinţa de Guvern de joi. Acestea sunt: Noua Casă, acel program cu garanţii pentru companii mari, garanţii leasing, un program pentru factoring. Toate acestea care ţin de Ministerul Finanţelor Publice vor fi cât mai rapid (adoptate n.r.)”, a spus Cîţu, într-o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.
 
Săptămâna trecută, Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, spunea că majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro, la cel puţin 140.000 de euro, prin noul program „Noua casă”, ar putea duce la creşterea preţurilor locuinţelor, el fiind sigur de acest lucru, scrie Hotnews.
 

Iancu Guda: Programul este nociv. Preţurile vor creşte artificial

 
Programul „Noua Casă” care va înlocui programul „Prima Casă” este foarte nociv şi un „măr otrăvit”, deoarece va creşte artificial preţurile imobiliare, va avantaja dezvoltatorii, intermediarii şi statul, în timp ce va dezavantaja consumatorii, a fost de părere şi Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
 
„Iniţiativa programului «Noua Casă» (creditul maxim creşte de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80%) este foarte nocivă pentru consumatori. Distorsionează piaţa prin susţinerea artificială a cererii şi, implicit, a preţului. În Croaţia, o măsură similară a dus la creşterea preţului cu 20% în maxim 1 an”, avertizează Iancu Guda.
 
Potrivit lui, în lipsa acestui program, cererea solvabilă va rămâne foarte jos (puţini pot plăti un avans de 25% la dobânzi mai mari, în lipsa garanţiilor de stat) iar oferta va continua să crească (autorizaţiile şi proiectele în curs de execuţie au crescut mult în ultimii ani).
 
În plus, aceste credite scumpe au risc mare de default în următorul deceniu, susţine Iancu Guda. Potrivit lui, deja garanţiile oferite prin „Prima Casă” se ridică la 40 miliarde lei, aproape jumătate din soldul tuturor creditelor ipotecare şi 4% din PIB. Riscul asupra deficitului bugetar poate fi unul sistemic, avertizează analistul.
 
Mai mult, luxul (locuinţe de 120mp şi credite de 140.000 eurp) nu se subvenţionează / facilitează cu garanţii de stat (banii tuturor contribuabililor). „Programul trebuie orientat către cei vulnerabili, cu venituri mici şi care vor să-şi întemeieze o familie... nu către cei cu salarii mari care vor să trăiască în lux, cu împrumuturi scumpe garantate pe bani publici”, afirmă Guda.
 
El mai susţine că nu există o nevoie socială (condiţionarea dimensiunii familiei sau numărul de copii) şi încurajează specula pe bani publici (oricine poate beneficia, chiar dacă are 3-4 case).
 
Cine câştigă? Dezvoltatorii, prin creşterea preţului, intermediarii şi notarii din comisioane, statul prin TVA aplicat la preţuri mai mari afirmă Iancu Guda.
 
Cine pierde? Consumatorul, care este stimulat să se îndatoreze scump şi cu riscuri de rambursare foarte mari. Se vinde iluzia luxului abordabil, un „măr otrăvit”. Câţi dintre ei îşi permit asemenea credite pentru aceste locuinţe, având în vedere riscurile majore din următoarea perioadă, conchide Guda.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările