Paradox: casele se scumpesc, dar devin mai accesibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizatorul Târgului susţine că se vor găsi locuinţe începând cu 15.000 de euro.

Deşi preţurile locuinţelor continuă să crească, achiziţia lor devine din ce în ce mai accesibilă, iar efortul financiar necesar pentru cumpărarea lor se diminuează, arată o analiză a Imobiliare.ro.

Din 2014 încoace, aşteptările vânzătorilor de locuinţe din România se află pe creştere. Un avans considerabil a avut loc chiar anul trecut, în ciuda provocărilor în materie de finanţare. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat pentru un apartament la nivel naţional s-a majorat pe parcursul lui 2016 cu 10,4%, de la 951 la 1.050 de euro pe metru pătrat util. La nivel de Bucureşti, pe de altă parte, a avut loc un avans de 6,7%, de la 1.069 la 1.141 de euro pe metru pătrat.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, Indicele de accesibilitate a unei locuinţe noi calculat de către Coldwell Banker România a atins cea mai mică valoare din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale.

În condiţiile unui preţ mediu de 1.160 de euro pe metru pătrat util la nivelul lunii ianuarie, un cumpărător trebuia să dispună de un total de 58.000 de euro pentru achiziţia unui apartament nou, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi. Dat fiind salariul mediu net pe economie din ianuarie 2017 (ce ajungea la 2.300 de lei sau 510 euro pe lună), rezultă că pentru o asemenea tranzacţie sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie (ce ar fi obţinute într-o perioadă de mai puţin de nouă ani şi jumătate). Spre comparaţie, în urmă cu un an erau necesare 119 salarii (sau o perioadă de aproape 10 ani) pentru o locuinţă cu o suprafaţă similară, arată calculele Imobiliare.ro.

Creşterea salariilor, mai mare decât a preţurilor                                                                           

Cum se face că locuinţele noi sunt acum mai scumpe, dar, totodată, mai accesibile decât anul trecut? Potrivit reprezentanţilor Coldwell Banker, explicaţia acestui fapt stă în tendinţa generală de majorare a veniturilor populaţiei, pe fondul stabilităţii cursului de schimb. Astfel, datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă că ritmul de majorare a salariilor l-a depăşit pe cel al preţurilor în 2016. Mai exact, salariul mediu net la nivel de ţară s-a majorat cu 11,4%, de la 2.114 lei în decembrie 2015, la 2.354 de lei în decembrie 2016. De menţionat este că în ianuarie 2017 a avut loc o uşoară scădere a acestui indicator, în valoare de 2,3%, până la nivelul de 2.300 de lei; această evoluţie este însă una firească, dat fiind că mulţi angajatori oferă bonusuri şi prime în perioada sărbătorilor.

Achiziţia unei locuinţe, de 3,5 ori mai facilă decât în 2008

Comparativ cu momentul de vârf al pieţei imobiliare autohtone (începutul anului 2008), diminuarea efortului financiar necesar pentru achiziţia unei case este substanţială, ajungând la 3,5 ori. În ianuarie 2008, un apartament nou din Bucureşti costa, în medie, 2.600 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce salariul mediu net pe economie era de 1.200 de lei (echivalentul a 329 de euro). În acest context, pentru o locuinţă nou-construită de 50 de metri pătraţi un cumpărător ar fi trebuit să plătească atunci o sumă de 130.000 de euro – ceea ce reprezintă contravaloarea a circa 395 de salarii medii pe economie (pe care le-ar fi încasat într-o perioadă de aproape 33 de ani).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite