Eficienţa energetică şi standardele de calitate printre principalele pretenţii la achiziţionarea unei locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eficienţa termică este la fel de importantă ca preţul la achiziţia unui apartament FOTO: Adevărul
Eficienţa termică este la fel de importantă ca preţul la achiziţia unui apartament FOTO: Adevărul

Românii au devenit mai pretenţioşi la cumpărarea unei locuinţe şi nu negociază doar preţul ci şi confortul care urmează să i se ofere, ori verifică atent fiecare detaliu.

Perioada care a urmat crizei imobiliare a modificat comportamentul românilor în ceea ce priveşte cumpărarea unei locuinţe. Dacă în perioada de boom imobiliar, tot ce era de vânzare era bun, acum lucrurile s-au schimbat.

Alături de ofertele legate de preţ stau zona, poziţia locuinţei faţă de mijloacele de transport în comun şi de şcoli şi grădiniţe, iar printre principalele criterii sunt luate în calcul şi materialele din care este făcut imobilul. Cumpărătorul se uită la toate aspectele.

„La alegerea unui apartament contează foarte mult zona de eficienţă energetică, standardele de împărţire şi de finisaje”, a declarat Matei Maloş, managing partner la agenţia de consultanţă imobiliară HomeFinders.

Din online la realitatea din teren

Analizele din piaţă arată că mai mult de jumătate din românii care vor să cumpere o casă încep căutările pe internet. În faza finală verificările sunt făcute în teren. Chiar dacă ofertele de locuinţe noi sunt în creştere şi în cât mai multe zone, cele mai căutate rămân tot apartamentele din ansamblurile imobiliare vechi.

Citiţi în Adevărul Financiar: Gata cu criza imobiliară? Au reînceput vânzările de apartamente încă din fază de proiect

„În prezent, cererile de pe piaţă vizează  peste 75% apartamente vechi, Practic 3 din 4 apartamente vândute sunt construite înainte de 1990”, susţine Matei Maloş.

Potrivit acxestuia cumpărătorii sunt foarte atenţi atunci când fac o achiziţie. „Observăm o tendinţă preluată din Occident legată de costurile de întreţinere. După zonă şi preţ  şi număr de camere sunt luate în calcul criteriile de mentenanţă. Contează extrem de mult eficienţa termică a locuinţei respective”, adaugă Maloş.

Cu alte cuvinte cumpărătorii ar fi dispuşi să achite mai mult pe un apartament dacă acesta îi va oferi în timp economii la plata întreţinerii. Potrivit consultanţilor, cumpărătorii se uită şi la zonă, la distanţa faţă de punctele de interes, la şcoli şi grădiniţe. Printre criteriile deloc de neglijat ale cumpărătorilor se află poziţia locuinţei faţă de zonele verzi, iar apoi se iau în calcul magazinele şi zonele de shopping.

Orientare după „miros”

În condiţiile în care piaţa este dominată de cereri pentru apartamentele vechi, vânzătorii de apartamente trebuie să mai ia în calcul un aspect la care cumpărătorii ţin foarte mult.

Vechimea instalaţiilor sanitare contează la achiziţia locuinţei. Cumpărătorii sunt atenţi la mirosuri , dar şi la costurile care pot să apară în urma renovării instalaţiilor sanitare, lucru care ar influenţa costul apartamentului.

Citiţi în Adevărul Financiar: Preţurile medii ale apartamentelor din Capitală scad pe zona centrală şi cresc pe est, sud şi vest

Tot în cazul apartamentelor vechi importanşi sunt şi vecinii. „Un cumpărător trebuie să se uite şi la listele de întreţinere. Dacă unul sau mai mulţoi proprietari au datorii atunci pot apărea probleme cu furnizorii de utilităţi”, spune Radu zilişteanu, analist imobiliar şi profesor de economie.

Potrivit acestui a cumpărătorii trebuie să fie atenţi şi la dezvoltările noi. „Un lucru extrem de important la o locuinţă nouă este starea juridică a terenului. Este posibil ca dezvoltatorul să fi avut apartamentele ipotecate”, mai atrage atenţia Zilişteanu.

Tot în cazul locuinţelor noi, cumpărătorii mai sunt atenţi şi la căile de acces, dar trebuie să verifice dacă imobilul în care achiziţionează apartamentul a fost racordat la utilităţi.

Consultanţii imobiliari spun că toate aceste aspecte pe acre le verifică clienţii sau la care trebuie să fie atenţi, pot influenţa preţul de vânzare al apartamentului respectiv.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite