MAE: Darea în plată a imobilului nu este o transpunere a legislaţiei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind darea în plată a imobilului, nu reprezintă o transpunere a reglementărilor europene privind contractele de credit ipotecar (Directivei 2014/17/UE), spun reprezentanţii MAE, citaţi de Agerpres.

„Reglementarea prin lege a dreptului debitorului dintr-un contract de credit de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat pentru stingerea integrală a creanţei şi a accesoriilor sale nu reprezintă o transpunere a textului Directivei 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale şi de modificare a Directivelor 2008/48/CE şi 2013/36/UE şi a Regulamentului (UE) nr.1093/2010 ci, eventual, o măsură aflată în marja naţională de acţiune a statelor membre, dacă intenţia de legiferare vizează o protecţie mai ridicată a consumatorulu”, explică reprezentanţii MAE.
 
Aceştia subliniază, totuşi, că evaluarea elementelor de oportunitate (inclusiv analiza de impact) a acestei măsuri nu este de competenţa Ministerului Afacerilor Externe. Pe 25 noiembrie, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 233 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru stingerea în acest mod a datoriilor sunt: între părţi s-a încheiat un contract de credit, iar bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligaţiilor asumate prin contractul de credit.

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat că proiectul vine în ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot să-şi plătească ratele la bancă pentru că salariile lor sunt mai mici decât erau când au contractat împrumutul.

Iniţiativa este aprig contestată de reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) care consideră că legea în forma aprobată de Parlament periclitează piaţa creditului imobiliar şi va înăspri condiţiile de creditare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite