Cum vă puteţi izola termic locuinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru lucrările la etajele superioare este nevoie de schelă, iar costurile cresc
Pentru lucrările la etajele superioare este nevoie de schelă, iar costurile cresc

Cu ajutorul unui prieten şi cu o documentare în prealabil, puteţi efectua o astfel de lucrare în doar câteva zile. Astfel de lucrare nu poate fi executată în regie proprie decât în cazul caselor pe pământ sau al apartamentelor aflate la nivelul zero al blocurilor.

Încă de la început, trebuie precizat faptul că o astfel de lucrare nu poate fi executată în regie proprie la etajele superioare „deoarece este indicat ca astfel de intervenţii să fie lăsate în seama oamenilor mai bine pregătiţi, aici fiind vorba de lucru pe schele şi scări", spune Alexandru Radu, manager al Alma Construct.

Ce materiale trebuie să folosim

De asemenea, aveţi nevoie de o serie de materiale uşor de procurat şi de găsit, ele fiind întâlnite în majoritatea magazinelor de specialitate. În primul rând, va fi nevoie de polistirenexpandat. Cel mai indicat are o grosime de opt centimetri. Un bax din acest tip este suficient pentru a a executa aproximativ trei metri pătraţi de lucrare. Un alt element tehnic important este reprezentat de adezivul pentru polistiren, care este utilizat atât pentru lipirea plăcilor, cât şi pentru tencuirea acestora.

Tencuiala plăcilor de polistiren va fi susţinută de o plasă din fibră de sticlă, iar cu ajutorul unor dibluri vom întări fixarea acestora pe perete. În cazul polistirenului de opt centimetri este nevoie de dibluri de 12-15 centimetri.

Pe de altă parte, vă vor fi necesare câteva unelte, pe care fie la puteţi achiziţiona, fie le puteţi împrumuta de la cunoscuţi: drişca zimţată, mistrie, drişca netedă de plastic, amestecător şi o bormaşină roto-percutoare, necesară la amestecul adezivului precum şi la executarea găurilor în perete pentru fixarea plăcilor de polistiren. Din punct de vedere al costurilor, acestea se ridică, în medie, pentru o lucrare de de aproximativ 50 de metri pătraţi, la circa 1.400 de lei, potrivit lui Claudiu Oprea, şeful unei echipe de meşteri specializaţi în astfel de lucrări.

Ce paşi trebuie să urmăm

Este foarte important ca, înainte de a proceda la demararea lucrării, să curăţam bine pereţii de praf. Aceştia trebuie să fie curaţi şi uscaţi atunci când plăcile de polistiren vor fi montate. Adezivul va fi amestecat cu apă, folosindu-se maşina electrică şi urmărind atent instrucţiunile de pe ambalaje, până se obţine o pastă, care va fi pusă pe placa de polistiren, nu pe perete. Adezivul va fi aşezat pe placă cu drişca zimţată, urmând să fie lipită de perete şi lovită uşor cu mâna, pe toată suprafaţa acesteia.

După lipirea plăcilor, cu ajutorul bormaşinii rotopercutoare, vom găuri colţurile acestora introducând în ele diblurile. Apoi, după ce fixarea plăcilor este finalizată, se va proceda la montarea plasei de fibră de sticla peste ele şi vom tencui din nou cu acelaşi adeziv. Procedura de tencuire se efectuează de sus în josul peretelui, precizează Radu. Este bine de ştiut că, pentru a obţine o tencuială netedă, la câteva minute după ce am tencuit, trebuie să renivelăm cu drişca de plastic. Lucrarea poate fi finalizată prin aplicarea unei tencuieli acrilice sau a unei vopsele lavabile de exterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite