Costuri pentru construirea unei case. Acum e momentul: şi materialele, şi manopera sunt ieftine. Cum calculăm devizul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O casă de poate construi acum la preţuri cu 50% mai mici decât în anii 2006-2008
O casă de poate construi acum la preţuri cu 50% mai mici decât în anii 2006-2008

Costuri pentru construirea unei case. În această perioadă, când piaţa imobiliară este la minime istorice, construcţia unei case este semnificativ mai ieftină decât în momentele de avans al pieţei. Atât materialele, cât şi manopera au preţuri la jumătate faţă de cele din anii de boom 2006-2008.

Vă propunem câteva repere pentru calculul unui deviz pentru o casă unifamilială.

Pentru a te încadra într-un buget redus, cea mai bună variantă este să cumperi o parcelă situată la marginea oraşului, unde preţurile sunt mai mici, notează administratorii portalului imobiliare.ro.

Dacă visezi la a avea propria locuinţă şi oscilezi între achiziţia unui apartament şi construcţia unei locuinţe pe cont propriu, e bine să ştii că cea de-a doua variantă poate fi semnificativ mai ieftină – asta luând în calcul, desigur, şi un cost rezonabil al terenului (care poate fi găsit la periferia Capitalei şi a marilor oraşe).

Potrivit sursei citate, soluţia ridicării unei case cu ajutorul unei firme specializate poate fi pusă în practică cu un buget total de 40.000 de euro – incluzând aici şi costul terenului.

Costuri pentru construirea unei case. Cumpăraţi materiale iarna!

Preţurile practicate de firmele de profil pentru construcţia unei case la cheie se ridică la aproximativ 300-350 de euro pe metru pătrat construit (sumă care include atât manopera, cât şi materialele).

Una dintre firmele care se situează la limita de jos a acestui interval este Termoplast Best Construct, care practică un tarif de 290 de euro pentru o locuinţă realizată din cărămidă porotherm sau BCA.

Asta înseamnă că, pentru o unitate locativă cu o amprentă la sol de 100 de metri pătraţi, construcţia va costa 29.000 de euro, explică Ionuţ Drăgan, administratorul Termoplast Best Construct, citat de imobiliare.ro.

La roşu, costurile pentru construirea unei case ajung la 150 de euro pe metru pătrat construit, adică la un total de 15.000 de euro.

Preţul final pentru o casă poate varia puţin atât în funcţie de finisajele solicitate de beneficiar, cât şi de perioada realizării lucrării. Astfel, pe timp de iarnă, când cererea este mai scăzută, materialele de construcţie sunt ceva mai ieftine decât primăvara, vara sau toamna, spune Drăgan.

Costuri pentru construirea unei case. Lemnul, o variantă mai ieftină?

În cazul în care te atrage mai degrabă varianta ridicării unei case din lemn, în detrimentul uneia tradiţionale, este bine să ştii că preţurile solicitate în acest caz nu sunt cu mult mai mici.

Astfel, tariful practicat pentru o construcţie din lemn la cheie este de 275 de euro pe metru pătrat construit, iar pentru o casă la roşu ajunge la 120 de euro pe metru pătrat construit.

Asta înseamnă că, practic, o casă de 100 de metri pătraţi te-ar costa cu 2.500 de euro mai puţin decât una din cărămidă sau BCA.

Pe lângă factorul preţ, o locuinţă din lemn oferă avantajul unei durate mai mici de execuţie: circa două luni, comparativ cu aproximativ patru luni - timpul necesar pentru ridicarea unei locuinţe din zidărie.

Printre avantajele variantei în lemn se numără şi confortul termic sporit, precum şi rezistenţa mai mare la cutremur, datorită flexibilităţii crescute a lemnului.

Costuri pentru construirea unei case. Loturi ieftine de casă la periferii

Dacă în ceea ce priveşte construcţia unei case, costurile sunt, cel puţin teoretic, aceleaşi peste tot (cu variaţii mai mici sau mai mari în funcţie de calitatea finisajelor), există un factor care poate face o diferenţă substanţială, uneori de ordinul a zeci de mii de euro, mai arată imobiliare.ro

Este vorba de valoarea terenului, care este influenţată în mod decisiv de localizarea respectivei proprietăţi.

Astfel, dacă dispui de un buget redus pentru construcţia unei case şi încă nu ai un teren pentru aceasta, o soluţie ar fi să te orientezi către localităţile limitrofe ale marilor oraşe, unde preţurile loturilor pentru construcţii sunt semnificativ mai mici.

Potrivit unei analize realizate de aceeaşi sursă, un lot pentru casă poate fi achiziţionat la marginea unuia dintre marile oraşe ale ţării (inclusiv în Capitală) şi cu 10.000 de euro sau chiar cu mai puţin.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite