Consiliul Concurenţei analizează înscrierea avizelor în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Consiliul Concurenţei analizează
înscrierea avizelor în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie sectorială pe piaţa serviciilor de înscriere a avizelor de ipotecă sau a altor garanţii reale mobiliare în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară - RNPM (fosta Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare).

Aceste servicii se adresează tuturor creditorilor sau persoanelor de pe teritoriul României, ce solicită efectuarea unei astfel de operaţiuni.

Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară (RNPM) este un sistem naţional electronic de interes public, structurat pe persoane şi bunuri, de evidenţă a priorităţii în caz de executare silită şi de publicitate a actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege. Pentru înscrierea în Registru a avizelor de înscriere accesul este restricţionat, numai operatorii autorizaţi şi agenţii acestora putând efectua înscrieri.

Piaţa serviciilor de înscriere a avizelor de ipotecă/alte garanţii mobiliare are un grad de concentrare foarte ridicat, determinat de existenţa unui lider care deţine o cotă de piaţă de aproximativ 80%, susţine Consiliul Concurenţei.

În acelaşi timp, deşi legislaţia a fost modificată recent (la sfârşitul anului trecut) acest domeniu rămâne caracterizat de o intervenţie semnficativă a statului prin stabilirea unor criterii de autorizare şi a tarifelor practicate, mai spune instituţia.

„Astfel, ancheta sectorială urmăreşte să analizeze modalitatea de funcţionare a pieţei şi comportamentele specifice şi să identifice eventualele disfuncţionalităţi, dar şi acele măsuri necesare funcţionării în parametrii normali din punct de vedere concurenţial”, se arată în comunicatul instituţiei.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: