Bono şi Angela Merkel vor să rezolve problemele economiei mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, schimbarea climatică este principala temă de discuţie a Forumului Economic Mondial Peste 2.400 de oameni de afaceri, lideri politici, jurnalişti, dar şi celebrităţi

În acest an, schimbarea climatică este principala temă de discuţie a Forumului Economic Mondial

Peste 2.400 de oameni de afaceri, lideri politici, jurnalişti, dar şi celebrităţi participă, săptămâna aceasta, la Forumul Economic Mondial, desfăşurat la Davos, în Elveţia. Cu 17 sesiuni pe tema schimbării climatice, întâlnirea de anul acesta va fi una dintre cele mai "verzi".

Iar acest fapt se datorează membrilor forumului care sunt extrem de interesaţi de acest subiect şi de tot ce implică securitatea mediului, după cum afirmă preşedintele Iniţiativelor pentru Mediu al forumului, Dominic Waughray. Cu toate acestea, tema din acest an este "Conturarea Agendei Globale: Ecuaţia schimbării puterilor".

Cei prezenţi vor încerca să rezolve o nouă problemă mondială, şi anume cum pot să întreprindă acţiuni colective într-o lume în care SUA sunt prea slabe să mai domine, dar prea puternice să fie contrazise, în care vechile şi noile puteri concurează pentru influenţă şi resurse şi în care revoluţia tehnologică le-a conferit putere cetăţenilor obişnuiţi.

India, China şi Brazilia sunt noile puteri economice mondiale

Una câte una, instituţiile internaţionale create în urma celor două războaie mondiale au văzut cum influenţa lor este diminuată de apariţia unor noi puteri economice mondiale ca India, China şi Brazilia, scrie "International Herald Tribune". Iar acest lucru nu a dus decât la schimbarea balanţei economice globale şi la răzvrătirea unor state bogate în resurse energetice, ca Iranul şi Rusia. Apelurile Organizaţiei Naţiunilor Unite sunt de cele mai multe ori ignorate. Iar prima ţară pe lista celor care nu iau în seamă avertismentele este Iranul, care continuă să îmbogăţească uraniu. Apoi, Coreea de Nord are propria bombă nucleară, iar în Sudan, cetăţenii continuă să fie ucişi. Fapt pentru care una din teme este şi securitatea globală a rezervelor energetice, inclusiv dezvoltarea unor combustibili alternativi, mai ales după întreruperea furnizării de petrol de către Rusia în Belarus şi Ucraina, dar şi după atacurile asupra unor conducte din Irak şi Nigeria şi instabilitatea preţului petrolului.

Organizatorii se tem de publicitatea excesivă generată de Angelina Jolie

Iar dacă judecăm după numele care apar pe lista invitaţilor, dar şi ale marilor absenţi, tema forumului reflectă în mare parte dezordinea de la nivelul înalt. "Puterea este din ce în ce mai difuză, iar instituţiile noastre nu mai ţin pasul cu aceste schimbări", a afirmat directorul Organizaţiei pentru Respectarea Drepturilor Omului, Kenneth Roth, citat de "International Herlad Tribune".

Membrii forumului cred că instituţiile internaţionale, dar şi puterile vestice care le conduc rămân fără autoritate, iar în curând lumea va rămâne fără lideri chiar într-un moment extrem de vulnerabil pentru economiile mondiale. Şi nici nu este de mirare dacă de la Davos lipseşte atât fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, cât şi actualul lider de la Casa Albă, George W. Bush.

Nici actorii Angelina Jolie şi Brad Pitt, care au lăsat câţiva moguli cu gurile deschise, anul trecut, nu au primit invitaţie la întâlnirea de cinci zile de săptămâna aceasta. "Am observat că ni s-a făcut publicitate exagerat din cauza prezenţei celor doi la întâlnirea de anul trecut. Trebuie să fim atenţi să nu fim acaparaţi de lumea celebrităţilor", a afirmat organizatorul elveţian Klaus Schwab.

În schimb, Bono, membru al grupului U2, alături de cancelarul german, Angela Merkel, guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, şi premierul britanic Tony Blair, Bill Gates, care este un obişnuit al forumului, cofondatorii Google, Serghei Brin şi Larry Page, vor încerca să-i suplinească pe marii absenţi. Până şi magnatul Rupert Murdoch, care a fost prezent ultima dată la Forumul Economic Mondial, în 2002, şi-a anunţat venirea, scrie "The New York Times".

Iar dacă din partea SUA, nici măcar secretarul de stat, Condolezza Rice, nu va onora invitaţia pentru că agenda ei este deja plină, senatorul John McCain, un puternic candidat pentru alegerile prezidenţiale, va fi prezent şi chiar va ţine un discurs.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite