Asociaţie: Programul „O familie, o casă“, doar în moneda naţională şi cu dobândă fixă

Asociaţie: Programul
„O familie, o casă“, doar în moneda naţională şi cu dobândă fixă

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a trimit Ministerului Finanţelor mai multe propuneri de ajustare a programului „O familie, o casă“, printre altele solicitând reglementări doar în moneda naţională şi o dobândă fixă, de maxim 4%.

AURSF solicită ca, atât în acest caz, cât şi în toate reglementările care îi vizează pe consumatori, toate valorile să fie exprimate în moneda naţională (în lei).

„Este inadmisibil ca însuşi Ministerul Finanţelor Publice să propună ca într-un act normativ care îi vizează pe consumatori să se facă referire la preţuri în euro. Solicităm de urgenţă autorităţilor elaborarea de urgenţă a unui act normativ care să elimine posibilitatea ca firmele să se acopere de riscul valutar pe spatele consumatorilor, oferindu-le produse şi servicii în euro, pe teritoriul României”, declara Alin Iacob, preşedintele AURSF.

La începutul acestei săptămâni, AURSF a solicitat ministerului, printr-o adresă, să organizeze o întâlnire la care să se dezbată public proiectul de OUG care vizează transformarea programului Prima Casă.

De asemenea, AURSF a transmis Ministerului Finanţelor Publice şi un document care conţine mai multe amendamente la forma propusă a noului program „O familie, o casă”.

AURSF solicită Ministerului Finanţelor Publice ca finanţarea beneficiarilor programului să se realizeze obligatoriu la o dobândă fixă. Având în vedere garanţia oferită de stat, AURSF propune ca procentul de dobândă fixă aplicat acestui tip de credite să nu poată depăşi nivelul de 4%.

În plus, asociaţia a solicitat ca deducerea de un punct procentual la dobândă să fie aplicată şi persoanelor cu handicap grav, nu doar celor cu mai mulţi copii.

În plus, AURSF doreşte să primească clarificări asupra motivelor care au stat la baza modificării radicale, în detrimentul consumatorilor, a formei iniţiale a programului „O familie, o casă”, lansat în dezbatere publică în cursul lunii mai.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: