Demarează programul Prima Casă 2019. Noutăţi şi condiţii de acordare

Demarează programul Prima Casă 2019. Noutăţi
şi condiţii de acordare

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunţă lansarea programului Prima Casă 2019, care va avea un buget de două miliarde de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Finanţelor Publice a emis, în primă fază, acordul de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru anul 2019.

Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleaşi condiţii de acordare a garanţiei statului român pentru finanţările aprobate de băncile participante. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici spunea recent că programul Prima Casă nu devine un program special, iar condiţiile de accesare nu se modifică.

Programul Prima Casă 2019 va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

Plafonul total al garanţiilor ce pot fi emise în anul 2019 este în cuantum de 2 miliarde lei şi a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.93/2019.

Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe pe întreg teritoriul României.

„Timp de 10 ani Programul Prima Casă a extins în mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu vârste până la 35 de ani, oferindu-le şansa de a achiziţiona o locuintă. Eficienţa şi notorietatea programului se bazează pe parteneriatul construit între statul român, ca iniţiator, FNGCIMM, băncile finanţatoare şi beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unică de a accesa un credit imobiliar în condiţii foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% şi cu costuri totale de finanţare plafonate, a declarat Gheorghe Lăpădat, Director General al FNGCIMM.

Digitalizare

Gheorghe Lăpădat spune că „suntem pregătiţi de lansarea etapei corespunzătoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operaţionale îmbunătăţite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situează în tendinţele actuale din sectorul financiar”.

Noua aplicaţie de extragere / prelucrare automată a informaţiilor, denumită la nivelul FNGCIMM „Alex”, utilizează tehnologia OCR - Recunoaşterea Optică a Caracterelor (Optical Character Recognition) şi facilitează transferul automat al datelor primite de la partenerii bancari în sistemul informatic al instituţiei. Se reduce astfel la minim riscul de eroare cauzat de intervenţia manuală în colectarea de date necesare analizării solicitărilor de garantare, timpul necesar soluţionării putând fi considerabil diminuat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările