Închirierea unui apartament, afacere profitabilă în Bucureşti

Închirierea unui apartament, afacere profitabilă în Bucureşti

Închirierea unui apartament în Bucureşti se dovedeşte a fi o afacere profitabilă, Capitala fiind pe locul 3 din 17 capitale europene analizate de compania imobiliară Imoteca, din punct de vedere al randamentului.

Randamentul unei locuinţe se calculează pe baza preţului de achiziţie a unei locuinţe şi valoarea chiriei pentru aceeaşi locuinţă. Procentajul obţinut reprezintă randamentul din chirii pe care îl are acea locuinţă pe piaţă. Cu cât randamentul este mai mare, cu atat mai rentabilă este investiţia în locuinţă.

Bucureştiul este atractiv pentru cei care investesc în imobiliare pentru că oferă un randament bun, iar impozitul pentru chiriile aferente este destul de redus în România, deci povara fiscală a beneficiarului nu este atât de mare. Se fac achiziţii cu scop de investiţie atât în zona de centru, cât şi la periferia oraşului. Investitorii caută să aibă cele mai bune randamente la locuinţa achiziţionată. Pentru că un randament din chirii bun păstrează şi valoarea locuinţei sus, dacă se doreşte a fi vândută în următorii ani”, spune Rafaela Nebreda, manager Imoteca.

Cel mai bun randament în Bucureşti îl au apartamentele aflate mai departe de centru, dar si anumite proiecte boutique din centrul Capitalei, unde chiria depăşeşte cu mult media zonei. La un preţ mediu pe metrul pătrat de 1.000 de euro randamentul din chirii este de 5,09%, în schimb pentru o locuinţă din centru care are un preţ de 1.762 de euro/mp randamentul este de 4,65%. Potrivit specialiştilor Imoteca, în general randamentele din chirii variază de la 5% la 7%, dar sunt proiecte care au randamente chiar mai bune în funcţie de calitatea lucrării, facilităţi, proximitate sau alte beneficii aduse locatarilor.

De exemplu, un apartament de două camere din proiectul Loft green apartments are un randament de 7,05% la o investiţie de 68.000 de euro (cu o chirie de 400 de euro lunar) la care se mai adaugă în plus 1% din eficienţa energetică a clădirii. Locuinţele au o serie de beneficii pentru locatari deoarece folosesc pompe de căldură geotermice, sunt construite la standard de casă pasivă şi nu au pierderi de căldură, iar toate aceste reduc cu 90% facturile lunare.

Pentru o garsonieră de 45.000 de euro din noul proiect Hils Pallady Residence, aflat pe bulevardul Theodor Pallady, randamentul este 7,5% la o chirie lunară de 280 de euro. Hils Pallady este un proiect mixt cu apartamente şi spaţii de birouri în imediata apropiere a metroului Anghel Saligny, vis a vis de Ikea Pallady. Prima faza a proiectului va fi gata la sfârşitul anului 2020. Dezvoltatorul Edificia Star Construct va construi în total 12 blocuri a câte 11 etaje, unde vor fi 2000 de apartamente noi de una, două şi trei camere.

Ca exemplu de proiect bputique, in Odyssey Baneasa randamentul se va situa in jurul valorii de 5,5%, mult peste media zonei.

Sofia, pe primul loc la randamentul din chirii

În capitala Bulgariei, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor din centru şi de la pariferie este la jumătate în comparaţie cu preţul cerut în Bruxelles. Totuşi, Sofia ocupă locul fruntaş la randamentul din chirii pentru aprtamentele de la periferie unde metrul pătrat se vinde cu 977 de euro, iar randamentul este de 5,93%, cel mai mare dintre toate cele 17 capitale europene analizate.

La Bruxelles cel mai mare randament este cel al apartamentelor din centru, de 5,55%, pentru un cost pe metrul pătrat de 3.208 euro.

La coada clasamentului, cu cele mai slabe randamente din chirii sunt Viena şi Paris, unde procentele nu depăşesc 3%. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: