2019 ar putea fi an-record la construcţiile de locuinţe

2019 ar putea fi an-record la construcţiile de locuinţe

Cel puţin pentru Bucureşti şi împrejurimi, anul 2019 se anunţă a fi foarte prolific în ceea ce priveşte construcţiile de locuinţe. Pe fondul dezvoltării economiei, un semn al maturizării pieţei este reprezentat de predominanţa ansamblurilor cu o localizare mai favorabilă.

Potrivit raportului de piaţă Residential 2019 Market Genome realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România şi citat de Imobiliare.ro, peste 20.000 de locuinţe se află, aproape de jumătatea lui 2019, în diferite etape de construcţie în Bucureşti şi localităţile limitrofe. Potrivit datelor companiei, acesta reprezintă un record absolut în istoria pieţei rezidenţiale locale de după 1990.

Din stocul aflat în dezvoltare, aproximativ 14.000 de unităţi locative ar putea fi predate în acest an. Acesta ar reprezenta un nou record post-Revoluţie, în condiţiile în care în 2018 au fost predate 11.272 de locuinţe, în creştere cu aproximativ 18% faţă de 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Zona de vest a Bucureştiului va atrage şi în 2019 cel mai mare număr de livrări, cu aproximativ 34% din noua ofertă, respectiv peste 4.200 de noi locuinţe.

„Epoca «Construieşte şi vei vinde» s-a încheiat. Deşi nu întrevedem o criză de proporţii în viitorul apropiat, în absenţa unor factor macroeconomici cu puternic impact negativ, dezvoltatorii nu vor mai înregistra aceleaşi ritmuri rapide de vânzare, în special în timpul construcţiei. Temeinicia planurilor după care sunt dezvoltate proiectele va fi decisivă, competiţia este mult mai acerbă şi există zone unde observăm o prefigurare a unei supraoferte”, spune Andrei Sârbu, CEO SVN România.

Suprafeţe mai mari decât în blocurile vechi

O altă „premieră” în istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale constă în faptul că locuinţele destinate clasei medii vor deţine în acest an ponderea majoritară a unităţilor care vor fi finalizate în Bucureşti şi împrejurimi. Asta în contextul în care, în ultimii mai bine de zece ani, locuinţele care ţinteau segmentul mass-market au dominat piaţa.

Astfel, potrivit datelor SVN România, 50,5% din oferta nouă care va fi pusă de dezvoltatori pe piaţă în acest an se încadrează în categoria middle-market – segment care a crescut de peste patru ori de la revenirea pieţei rezidenţiale locale. „Aceste locuinţe beneficiază de regulă de un amplasament foarte bun, în apropierea marilor centre de afaceri şi în zone cu o infrastructură generală foarte bună, şi au suprafeţe mai mari comparativ cu cele ale locuinţelor finalizate înainte de 1990”, explică reprezentanţii companiei.

Andrei Sârbu, CEO SVN România, consideră că, urmare a dezvoltării economiei, segmentul middle-market va deţine ponderea majoritară în piaţă şi în 2020. „Am asistat în ultimii ani la dezvoltarea de la zero a unor întregi zone, atât pe segmentul spaţiilor comerciale şi de birouri cât şi pe segmentul rezidenţial, care le urmează cu rapiditate pe primele două”, subliniază acesta.

Segmentul mass-market: dimensiuni reduse şi amplasament periferic                         

Pe de altă parte, locuinţele destinate segmentului mass-market vor deţine în acest an aproximativ 48% din totalul unităţilor programate spre livrare în Bucureşti şi împrejurimi. Aceste locuinţe sunt amplasate în marile cartiere sau în zonele mărginaşe ale oraşului şi au suprafeţe similare (sau chiar mai mici) comparativ cu ale locuinţelor finalizate înainte de 1990.

Datele SVN România arată că noi zone din Bucureşti au potenţialul de a atrage, pe viitor, dezvoltarea unui număr semnificativ de noi proiecte. Cele mai promiţătoare ar fi Bucur Obor şi Bucureştii Noi – Jiului, ambele zone beneficiind de o infrastructură de transport bună. În acelaşi timp, Titan – T. Pallady şi Expoziţiei prezintă în continuare un potenţial foarte ridicat de dezvoltare, relativ slab exploatat în acest moment.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: