Guvernul vine cu soluţii pentru constructori. Cum va putea fi rezolvată problema creşterii preţurilor la materiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Guvernul a aprobat, luni, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, un proiect de act normativ care oferă o soluţie la problema creşterii preţurilor materialelor de construcţii din cauza căreia proiectele de investiţii ar putea fi blocate.

Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adiţional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuţie, să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS. 

„În condiţiile apariţiei unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanţează proiectul, pentru acoperirea acestora .”, a explicat ministrul Cseke Attila.

Potrivit acestuia, în cazul contractelor de finanţare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ adoptat, luni, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanţilor, şi se va aplica la toate contractele de finanţare, exceptându-le pe cele care au şi în prezent clauză de ajustare. 

„Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.”, transmite sursa citată.

„România se află între primele ţări din Uniunea Europeană care implementează o soluţie, pe termen lung, privind creşterea preţurilor materialelor de construcţii.”, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Conform sursei citate, după cum este cunoscut, în ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul construcţiilor, industria a folosit materiile prime disponibile pe timpul pandemiei, iar preţul materialelor a crescut vertiginos. Astfel, terminarea unor investiţii publice este periclitată.

Ordonanţa vine în sprijinul proiectelor construite cu finanţare din bani publici. 

„Fără această soluţie, multe dintre construcţiile începute (şcoli, spitale, sisteme de apă şi canalizare, biserici reabilitate) ar risca să nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante şi au fost investiţi bani publici în construcţia lor. Fără suplimentarea de buget, necesară pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcţii, investiţiile nu pot fi terminate”, a spus ministrul.

Acesta a subliniat: „Soluţia propusă este una pe termen lung, care poate fi aplicată foarte uşor în cazul creşterilor şi, eventual, al scăderii preţurilor materialelor de construcţii, pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.”

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite