Guvernul va analiza modul în care se vinde energia pe piaţă. Câciu: Lucrurile au intrat într-un regim prea incert pentru a fi gestionate

0
0
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Guvernul va demara o analiză privind modul în care se vinde energia pe piaţă, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, adăugând că preţurile nu pot fi lăsate să crească ,,în mod galopant".

Întrebat dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia, ministrul a răspuns: ,,Cu siguranţă".


,,Aici aş vrea totuşi să vedem un lucru care s-a întâmplat şi pe care trebuie să-l gestionăm de aici încolo. Statul român a venit să sprijine cetăţenii şi economia în faţa exploziei preţurilor la energie şi a luat o măsură de plafonare, dacă vreţi, a preţurilor. A fost un gap pentru ceea ce înseamnă, ce resimte cetăţeanul. Însă în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piaţă, lucrurile, din punctul nostru de vedere, au intrat într-un regim, hai să fiu elegant, prea incert pentru a fi gestionate, drept pentru care chiar asta s-a cerut şi ANRE, împreună cu Ministerul Energiei, participăm şi noi, întreg Guvernul, facem o analiză pentru că nu poţi lăsa preţurile să crească, cum să vă zic, în mod nu mai necontrolat, dar în mod galopant, pentru că nu poţi susţine", a precizat Câciu, la finalul şedinţei de Guvern, transmite News.ro.

Acesta a adăugat că banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român, ci din taxele plătite de ,,toată lumea".

,,Banii aceştia sunt taxele pe care le plătiţi dumneavoastră, chiar şi eu, chiar dacă sunt demnitar plătesc şi eu taxe, dar toată lumea plăteşte taxe şi trebuie într-adevăr intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei, pe fluxul ei, pentru că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate din punctul meu de vedere", a adăugat ministrul Finanţelor.

Ulterior, oficialul a precizat pe pagina sa de Facebook că „decizia miniştrilor energiei din ţările UE, de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale în această iarnă, este un argument în plus că România trebuie să-şi reglementeze piaţa de energie”.

„Plafonarea a fost o măsură care a ajutat populaţia şi economia, dar nu mai este suficientă în actualul context. Doar printr-o reglementare pe întregul lanţ de producţie, distribuţie şi furnizare putem trece cu bine de această iarnă. Doar aşa putem într-adevăr spera să temperăm inflaţia şi să protejăm nivelul de trai al românilor!”, a completat Câciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite