Ghinea ameninţă primarii: Există riscul ca multe proiecte pentru gestionarea deşeurilor să nu fie terminate la timp, va trebui să recuperăm banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, spune că Guvernul se va îndrepta împotriva primăriilor care nu termină la timp proiectele privind gestionarea gunoaielor    FOTO Eduard Enea
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, spune că Guvernul se va îndrepta împotriva primăriilor care nu termină la timp proiectele privind gestionarea gunoaielor    FOTO Eduard Enea

Ministerul Fondurilor Europene va fi obligat să recupereze de la primării banii pierduţi în cazul în care proiectele fazate începute deja pe zona de management al deşeurilor, care trebuie terminate până la 31 decembrie 2016, nu sunt realizate la timp, iar fondurile europene sunt anulate, a declarat luni Cristian Ghinea, ministrul de resort.

„Există o reticenţă, pe partea de deşeuri, din partea unor primării, de a finaliza proiectele începute deja din fonduri europene. Dacă nu vor fi finalizate proiectele în acest cadru, noi ca minister vom fi obligaţi să ne îndreptăm împotriva primăriilor ca să recuperăm banii, nu am vrea să facem asta“, a afirmat Ghinea în cadrul Forumului Administraţiei Publice Locale, citat de News.ro.

Comisia Europeană a avertizat recent România, să elaboreze planuri de prevenire a generării de deşeuri şi de gestionare a deşeurilor în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene. În caz contrar, executivul de la Bruxelles va sesiza Curtea Europeană de Justiţie. 

Încă din decembrie 2013, România ar fi trebuit să adopte planuri privind reducerea deşeurilor generate la sursă prin tehnici mai bune de fabricaţie sau prin eforturi de stimulare a cererii de produse mai ecologice, cu mai puţine ambalaje.

Ministrul a atras atenţia că, deşi 16 proiecte fazate sunt derulate în prezent pe zona de management al deşeurilor, doar un judeţ a reuşit să finalizeze. lucrările. 

Ghinea a făcut un apel către primării de a dialoga mai bine cu autorităţile de management pentru a putea termina la timp proiectele respective. 

Decizia de fazare a unui proiect se poate lua în cazul celor de mare valoare, precum cele din infrastructură.

Programul respectiv este împărţit în două faze, prima finanţată din exerciţiul bugetar 2007-2013, iar a doua din bugetul 2014-2020, pentru a nu pierde bani din primul exerciţiu bugetar, care a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2016.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite