Gazprom a făcut un profit uriaş anul trecut, pe fondul scumpirii petrolului şi gazelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom

Grupul rus Gazprom a anunţat joi că profitul său net a urcat până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021, de la 135,34 miliarde ruble în anul financiar 2020 afectat de pandemie, graţie creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale, transmite Reuters.

Compania controlată de statul rus a mai informat că vânzările sale au crescut cu 62% până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai mare rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operaţional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble.

"Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol", a informat Gazprom.

Într-un interviu acordat unei publicaţii interne la finele lunii decembrie, directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a spus atunci că Gazprom ar urma să plătească dividende de peste 45 de ruble pe o acţiune pentru 2021. Asta ar însemna o sumă de aproape trei ori mai mare decât precedentul record din 2018.

Însă sancţiunile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei au determinat deja o serie de companii ruseşti să amâne şi chiar să renunţe la plata dividendelor. Ministerul rus al Finanţelor a anunţat că va analiza situaţia dividendelor plătite de companiile de stat pe baza unei analizeze de la caz la caz.

"În condiţiile în care peste 50% din acţiuni sunt controlate de guvern, dividendele Gazprom reprezintă o contribuţie crucială la bugetului statului", susţin analiştii de la firma de brokeraj Aton. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite