Ford şi Volkswagen s-au aliat pentru a produce vehicule comerciale. Camionetele ar putea fi fabricate la Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ford craiova 10 ani

Ford Motors, prezent în România încă din 2008 de când a cumpărat Automobile Craiova, şi producătorul german Volkswagen au încheiat un parteneriat strategic pentru a dezvolta şi a construi o gamă de vehicule comerciale, neexcluzând posibilitatea unei cooperări mai vaste. Camionetele ar putea fi fabricate la Craiova, având în vedere că MFP a cerut Ford, în 2016, să producă un nou model la noi în ţară.

Cele două companii au anunţat însă că parteneriatul strategic nu priveşte acorduri de capital, ceea ce înseamnă că VW nu va cumpăra o participaţie la Ford sau invers.

Producătorul american Ford a cumpărat în 2008 participaţii ale statului român la Automobile Craiova, uzină ale cărei spaţii de producţie nu sunt însă folosite în totalitate, fiind posibil ca acestea să fie puse la dispoziţia Volkswagen, care va avea nevoie de capacitate de producţie suplimentară.

De altfel, Ford şi Volkswagen au semnat o declaraţie comună potrivit căreia memorandumul de înţelegere vizează "explorarea unei alianţe strategice menite să consolideze competitivitatea fiecărei companii", scrie dw.com.

În urmă cu doi ani, statul român a prelungit contractul încheiat în 2008 cu Ford prin care i s-a acordat producătorului american un ajutor de stat de 75 milioane euro pentru implementarea şi finalizarea proiectelor de investiţii în fabrica de automobile şi fabrica de motoare de la Craiova (în valoare totală de 869 milioane de euro). Contractul a fost prelungit de Ministerul Finanţelor Publice până la sfârşitul anului 2025, dar numai condiţionat de o nouă investiţie, de 130 milioane euro până la sfârşitul anului 2019. „Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul la Craiova şi 30 de milioane euro pentru producţia de motoare”, informa MFP în vara anului 2016.

Ford este un lider în topul producătorilor de vehicule comerciale din Statele Unite, iar pickup-ul din seria F a fost cel mai bine vândut vehicul din SUA de zeci de ani.

VW a înfiinţat la începutul acestui an o alianţă cu autovehicule comerciale cu producătorul japonez de camioane Hino Motors, care vizează cooperarea în domenii precum motoarele hibride diesel şi benzină-electric, tehnologiile de conectivitate şi auto-conducere.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite