Fonduri europene 2015 pentru o plantaţie de roşii. Cum începi o astfel de afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală oferă fonduri europene 2015 pentru plantaţii de roşii
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală oferă fonduri europene 2015 pentru plantaţii de roşii

Cei care se gândesc să înceapă o mică afacere în agricultură se pot gândi la un proiect de fonduri europene pentru o plantaţie de roşii.

O plantaţie de roşii de vară se înfiinţează în această perioadă, sfârşitul lunii aprilie, cel târziu începutul lunii mai. Dacă vreţi o plantaţie de roşii pentru toamnă, le plantaţi spre sfârşitul lunii mai. Pentru o suprafaţă de două hectare aveţi nevoie pentru arătură, discuit şi îngrăşăminte de un buget de aproximativ 2.000 - 2.500 de lei. 

Răsadurile, pe care le puteţi cumpăra de la solarii, v-ar costa în jur de 9.000 de lei. În total, pentru suprafaţa de două hectare aţi avea nevoie de aproximativ 70.000 de plante. În bugetul de 9.000 de lei ar intra şi mâna de lucru, precum şi transportul. 

Lucrările de vară, prăşitul mecanic şi cel manual vă mai costă aproximativ 800 de lei. Aceste lucrări se fac de obicei după 15 iunie. Dacă vă gândiţi să începeţi o afacere cu o plantaţie de roşii trebuie să ştiţi că foarte importantă este irigarea, care se face la aproximativ 10 zile. Prin urmare, e foarte important ca terenul pe care înfiinţaţi plantaţia de roşii să fie în apropierea unei surse de apă. 

Fonduri europene 2015. Bani pentru tinerii care vor să-şi facă o plantaţie de roşii

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o plantaţie de roşii pot apela la fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Fonduri europene 2015 în agricultură. Câţi bani se investesc în România

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în ţara noastră ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul din bugetul naţional. Primele măsuri de investiţii PNDR pentru 2015 au fost lansate din luna martie. 

Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1. 

     

De asemenea, încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite