Fondul Suveran de Investiţii încă nu are avizul Ministerului Energiei. Teodorovici: Dacă avem toate avizele, intrăm cu proiectul în şedinţa de Guvern

0
0

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că proiectul Fondului Suveran de Investiţii va intra în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta dacă vor fi obţinute toate avizele, însă în prezent lipseşte cel al Ministerului Energiei.

„La Guvern avem în lucru un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care legiferează cadrul general pentru a înfiinţa astfel de instrumente financiare. Dacă avem toate avizele intrăm cu el în şedinţa de Guvern (...) Până acum n-a semnat domnul Anton Anton”, a explicat Teodorovici.

Ministrul a subliniat că sunt discuţii cu ministrul Energiei legate de companii, de regulile care se aplică în acest cadru general, pe tot ce înseamnă viitoare fonduri de investiţii , dar „nu este o chestiune, să spunem aşa, care nu poate fi de netrecut”.

El a mai spus că Ministerul Justiţiei a dat teoretic avizul, adică a primit proiectul, „s-a exprimat că este favorabil un astfel de proiect”, dar procedural trebuie să aibă întâi avizul de la Energie şi apoi de la Justiţie.

Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere publică, la finalul lunii trecute, proiectul de act normativ care creează cadrul legal general pentru fondul suveran de dezvoltare şi investiţii.

Proiectul vine după ce guvernanţii au încercat iniţial să promoveze fondul suveran prin proiect de lege, dar acest lucru a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. CCR a transmis că Fondul Suveran de Investiţii putea fi înfiinţat doar printr-o Hotărâre de Guvern, nu prin procedură parlamentară.

Prima variantă a Fondului Suveran propunea includerea a 33 de companii de stat, printre care: Engie România S.A., Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Elecrtica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A., Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Antibiotice S.A., Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridiciat şi Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Naţională Loteria Română S.A., IAR S.A. şi Compania Naţională Unifarm S.A.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite