Fond de garantare pentru vacanțele românilor. Cum va funcționa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actul normativ pentru înfiinţarea fondurilor de garantare a biletelor de avion şi pachetelor de servicii de călătorie este în curs de definitivare și ar putea ajunge în toamnă pe masa Guvernului, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Famiilie pe un aeroport, gata de plecare în vacanță
Vacanțele ar putea fi garantate

"Săptămâna trecută a intrat în insolvenţă şi faliment unul dintre cei mai mari tur-operatori germani, FTI, cu o cifră de afaceri de 4,1 miliarde de euro. Ce vreau să spun cu asta: se întâmplă şi la cei mari, se întâmplă şi la cei mici. Din acest motiv, noi, ca asociaţie, dorim să trecem la o formă mai corectă pentru turişti, de garantare, şi anume la fondurile de garantare. În momentul de faţă, de 15 ani, mergem pe asigurări. Nu este o formulă rea, numai că acest calcul probabilistic al asigurărilor face ca turiştii să poată să-şi recupereze 8%, 10%, 15% din bani, niciodată 100%.

Dacă vom face corect o lege a fondului de garantare în turism, oamenii, în caz de faliment al agenţiei, îşi vor recupera 100% banii.

Actul normativ (de înfiinţare a fondurilor de garantare, n.r.) sper să îl avem pe masa premierului în trei luni, undeva în septembrie. Ministerul Economiei, care ne tutelează pe noi, sper să aibă posibilitatea să-i pună prim-ministrului, pe masă, actul normativ în septembrie şi să intre în vigoare în ianuarie. (...) ", a menţionat Alin Burcea, prezent la un seminar organizat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

El a subliniat că banii vor fi colectaţi într-un cont, agenţiile urmând să contribuie cu o anumită sumă, "care va fi la dispoziţie, în cazul în care sunt probleme".

"Este foarte simplu, se colectează banii într-un cont. Sperăm ca domnul prim-ministru, în înţelepciunea lui, să ne sprijine cu nişte bani la început, când fondul nu are bani, după care, toate agenţiile vor cotiza cu o anumită sumă, fie o sumă care este stabilită în mărime absolută, fie 0,3% cum este în Germania. Vom strânge un fond, care va fi la dispoziţie în cazul în care sunt probleme. Acest fond va fi gestionat de FNGCIMM, Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor, care este alături de noi de un an de zile de când lucrăm la lege - şi ei vor fi cei care vor urmări în cazul în care sunt probleme, vor da banii. (...) Vom finaliza şi fondul de garantare pentru biletele de avion. Aici e mai simplu. Premierul a fost încântat de această propunere. Sunt cinci state care o fac. Un euro se va colecta de către aeroporturi, să se strângă un fond, şi, în cazul în care orice companie care operează România dă faliment, nimeni să nu mai piardă bani. Ăsta este ţelul nostru, de fapt este şi directivă europeană, niciun client, niciun turist, nu trebuie să piardă niciun ban dacă a avut bucuria să ne fie client sau turist", a mai spus Burcea.

Toate costurile vor fi garantate

Necesitatea creării fondurilor de garantare pentru bilete de avion, pachete de servicii de călătorie şi servicii de călătorie asociate este una dintre temele abordate, miercuri, de actori din industria turismului, în cadrul unui seminar organizat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Aceste fonduri de garantare sunt esenţiale pentru o mai bună protecţie a călătorilor şi pentru dezvoltarea durabilă a turismului în România", susţin specialiştii în domeniu.

La eveniment participă reprezentanţi ai Asociaţiei Fondurilor Europene de Garantare pentru Călătorii şi Turism (EGFATT), o delegaţie a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, condusă de ministrul Radu Oprea, o delegaţie a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), condusă de preşedintele Florin Jianu, care este şi preşedinte al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din turism şi HoReCa.

"ANAT doreşte să finalizeze, în acest an, Fondul de Garantare pentru agenţiile de turism precum şi Fondul de garantare a biletelor de avion. Ca atare, această întâlnire este extrem de importantă. Avem nevoie de aceste fonduri, care se vor adăuga la pachetul turistic, pentru despăgubirea turiştilor, respectiv a pasagerilor, în caz de nevoie. Cele două fonduri ar urma să fie administrate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)", a declarat Alin Burcea, preşedintele ANAT.

EGFATT are ca membri asociaţiile omoloage din Belgia/Luxemburg, Elveţia, Regatul Unit, Franţa, Irlanda, Olanda, Norvegia şi Germania. Liderii EGFATT vor prezenta către ANAT şi către reprezentanţii autorităţilor modul de înfiinţare, organizare, finanţare şi funcţionare a unui Fond de garantare în turism.

EGFATT a fost formată în 2011 la iniţiativa a 3 organizaţii pentru protecţia financiară a călătorilor şi include membri din Belgia/Luxemburg, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Irlanda, Elveţia şi Norvegia. CAA (Marea Britanie) este un membru asociat. "Scopul nostru comun este să protejăm călătorul împotriva insolvenţei financiare a operatorilor de pachete şi să împărtăşim cele mai bune practici şi experienţe", a declarat Mark De Vriendt, preşedintele EGFATT.

Radu Oprea: Căutăm o soluție legislativă care să asigure mai binne turistul român

Una dintre nemulţumirile reprezentanţilor agenţiilor de turism este că, în zona produselor de asigurare pentru turism, nu este competiţie suficientă şi, de aceea, costurile sunt mari în România, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

"Una dintre reclamaţiile, cu ghilimele de rigoare, pe care le-au avut cei din Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) este că, în zona produselor de asigurare pentru turism, nu este competiţie suficientă şi, de aceea, costurile sunt mari în România. Vom continua discuţiile împreună cu ANAT. Eu cred că putem găsi o soluţie bună, împreună cu reprezentanţii europeni ai patronatelor din domeniu, împreună cu ANAT, să avem o soluţie legislativă care să asigure mai bine turistul român", a menţionat Ştefan-Radu Oprea, prezent la un seminar organizat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

În opinia sa, implicarea mai multor instituţii care reglementează piaţa, care au acest rol, poate fi "un lucru benefic".

"Ceea ce cred că trebuie să facem în România este ca sistemul de asigurări să funcţioneze mai bine, pentru că este firesc ca, într-o astfel de afacere, să existe asigurare şi reasigurare, astfel încât riscurile să poată fi preluate de mai mulţi. Acesta este unul dintre subiectele pe care le-am discutat. Propunerea mea a fost ca la următoarea discuţie să invităm şi ASF-ul (Autoritatea de Supraveghere Financiară, n.r.) sau firmele de asigurare pentru a vedea cum poate fi crescută concurenţa firmelor de asigurare pentru un astfel de produs", a mai spus ministrul.

Necesitatea creării fondurilor de garantare pentru bilete de avion, pachete de servicii de călătorie şi servicii de călătorie asociate este una dintre temele abordate, miercuri, de actori din industria turismului, în cadrul unui seminar organizat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite