FMI: Cel puțin cinci țări au intrat în incapacitate de plată. Situația globală se înrăutățește

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandemia, atacul Rusiei asupra Ucrainei și o creștere bruscă a ratelor dobânzilor globale au forțat zeci de țări să solicite asistență FMI, fondul acordând deja împrumuturi record prin 44 de programe.

Cele mai sărace țări au probleme cu rambursarea împrumuturilor FOTO Shutterstock
Cele mai sărace țări au probleme cu rambursarea împrumuturilor FOTO Shutterstock

Împrumuturile acordate de FMI țărilor cu probleme economice au atins un nivel record, deoarece creditoarea mondială de ultimă instanță se luptă cu crize simultane care au împins cel puțin cinci țări în incapacitate de plată, urmând să urmeze mai multe, se arată într-o amplă analiză realizată de Financial Times.

Pandemia, atacul Rusiei asupra Ucrainei și o creștere bruscă a ratelor dobânzilor globale au forțat zeci de țări să solicite asistență FMI. O analiză a datelor FMI din Financial Times arată că, la sfârșitul lunii august, volumul împrumuturilor acordate de fond se ridica la 140 de miliarde de dolari în 44 de programe separate.

Cifra, care se așteaptă să crească și mai mult în lunile următoare, pe măsură ce costurile îndatorării cresc, este deja mai mare decât valoarea creditelor restante la sfârșitul anului 2020 și 2021, când nivelurile au atins maxime anuale record.

image

Experții prevăd că majorări suplimentare mari ale ratelor băncilor centrale ale principalelor piețe vor crește costurile de împrumut în întreaga lume și vor risca să declanșeze o recesiune severă. Unii analiști spun că capacitatea de creditare a FMI ar putea fi în curând extinsă la limitele sale, deoarece țările sărace care sunt blocate pe piața internațională a datoriilor sunt forțate să apeleze la fond pentru sprijin.

Angajamentele totale ale FMI, inclusiv împrumuturile convenite, dar care nu au fost încă plătite, se ridică deja la peste 268 de miliarde de dolari.

Kevin Gallagher de la Centrul pentru Politici de Dezvoltare Globală al Universității din Boston a avertizat că „doar atâtea țări” ar putea primi sprijin FMI fără „să rupe bilanțul FMI”.

55 dintre cele mai sărace țări ale lumii au probleme cu rambursarea datoriilor

Gallagher este coautor al unui raport de săptămâna aceasta în care se avertizează că 55 dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu rambursări de datorii de 436 de miliarde de dolari între 2022 și 2028, cu aproximativ 61 de miliarde de dolari scadenți anul acesta și în 2023 și aproape 70 de miliarde de dolari în 2024.

Fondul a minimizat preocupările. Angajamentele sale totale reprezintă „încă o fracțiune din [aproape] 1 miliard de dolari care ar putea fi disponibil”, a declarat Bikas Joshi, șeful de divizie în departamentul de strategie, politici și revizuire al FMI. „Valoarea împrumuturilor crește proporțional cu riscurile crescute cu care se confruntă țările care apelează la noi pentru sprijin.”

Ce țări au mari probleme

FMI este în negocieri cu mai multe țări cu privire la pachete de sprijin care ar crește și mai mult angajamentele sale totale.

Zambia și Sri Lanka – ambele care au intrat în incapacitate de plată în pandemie împreună cu Libanul, Rusia și Surinam – negociază cu FMI restructurarea datoriilor lor. Ghana, Egipt și Tunisia sunt în discuții timpurii pentru un sprijin similar.

FMI a aprobat un ajutor de 1,1 miliarde de dolari pentru Pakistan la sfârșitul lunii august; Argentina urmează să primească 3,9 miliarde de dolari în următoarele câteva săptămâni, ca parte a programului său de 41 de miliarde de dolari.

În conformitate cu regulile FMI, țările membre pot primi de obicei doar sprijin egal cu până la 145% din cota lor la FMI sau din acțiunile lor, ceea ce este aproximativ în concordanță cu cota fiecărei țări în economia globală.

370 de miliarde de dolari pentru țările cu venituri mici

Acest lucru ar lăsa 370 de miliarde de dolari disponibile pentru țările cu venituri mici și medii din capacitatea totală de creditare a FMI de aproximativ 940 de miliarde de dolari.

Dar această limită este adesea depășită. Pachetul de sprijin al Argentinei – aprobat în martie ca o restructurare a datoriilor de la salvarea record de 50 de miliarde de dolari FMI din 2018 – este egal cu mai mult de 10 ori cota sa. Analiștii de la Goldman Sachs se așteaptă ca Egiptul să obțină în curând un pachet de 15 miliarde de dolari, egal cu aproape șase ori cota sa.

FMI face completări limitate la capacitatea sa de creditare. În mod tradițional, acordă împrumuturi din două facilități principale, așa-numitul cont de resurse generale și încrederea pentru reducerea sărăciei și creștere, care acordă împrumuturi la rate mai mici ale dobânzii țărilor cu venituri mici.

Recent, a înființat un trust pentru reziliență și durabilitate, conceput pentru a ajuta țările să facă față provocărilor sistemice, cum ar fi schimbările climatice, despre care Joshi a spus că a primit angajamente de finanțare în valoare de 40 de miliarde de dolari, față de o țintă de 45 de miliarde de dolari.

O nouă fereastră de șoc alimentar, pentru a ajuta țările afectate de creșterea costurilor alimentelor, este probabil să fie aprobată de consiliul de administrație al FMI înainte de reuniunile sale anuale de luna viitoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite