FAO se aşteaptă la o creştere suplimentară a preţurilor la alimente, la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto> Shutterstock
Foto> Shutterstock

Maximo Torero, economist la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, a declarat că indicele FAO a atins un nivel record în martie din cauza crizei din Ucraina.

Programul Alimentar Mondial al ONU se aşteaptă la continuarea creşterii preţurilor la alimente pe fondul crizei ucrainene şi al situaţiei preţurilor la energie. Acest lucru a fost anunţat luni de economistul şef al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Maximo Torero.

„Din păcate, preţurile la alimente la nivel mondial sunt de aşteptat să crească. Factorii care determină creşterea preţurilor la alimente la nivel mondial includ războiul din Ucraina şi sancţiunile, preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, condiţiile meteorologice nefavorabile şi lanţul de consecinţe cauzate de pandemia covid”, a spus el într-un interviu dat ziarului de afaceri turc Dünya .

Torero a menţionat că indicele FAO a atins un nivel record în martie, în principal din cauza crizei din Ucraina. "Preţurile la toate produsele alimentare de bază au crescut. Mai ales, creşterea preţurilor a afectat uleiurile vegetale şi cerealele", a spus reprezentantul programului mondial de alimentaţie. Potrivit acestuia, o serie de ţări, temându-se de lipsa alimentelor, au introdus restricţii la export. "Totuşi, din această cauză, ţările cu venituri mici şi importatorii neţi de alimente s-au găsit într-o situaţie dificilă. FAO se opune ferm restricţiilor la export, considerând că acest lucru nu va face decât să agraveze situaţia", a spus expertul.

Potrivit lui Torero, o sursă serioasă de îngrijorare pentru organizaţia alimentară este creşterea preţurilor la energie. "Multe ţări care se află într-o stare de stagnare economică se confruntă cu crize serioase ale datoriilor şi ale cursului valutar. Creşterea preţurilor la energie va fi însoţită de creşterea inflaţiei", a adăugat el.

Expertul a mai spus că FAO ia iniţiative pentru a combate preţurile ridicate la alimente şi pentru a sprijini ţările dependente de importuri pentru a preveni o criză alimentară globală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite