Evaluările, o piaţă de 10 milioane de euro în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

situat la periferia oraşului ori de acţiunile unei mari companii, toate pot face obiectul unui proces de stabilire a valorii de piaţă. Aici intervine evaluatorul - o meserie practicată în

situat la periferia oraşului ori de acţiunile unei mari companii, toate pot face obiectul unui proces de stabilire a valorii de piaţă. Aici intervine evaluatorul - o meserie practicată în România de aproximativ şase mii de persoane, din care doar o treime lucrează la foc continuu. Chiar şi cu un număr relativ mic de specialişti, mulţi tineri, piaţa evaluărilor independente va atinge în 2006 nivelul de nouă milioane de euro. Evaluările interne ale băncilor vin să completeze această piaţă cu încă un milion de euro până la sfârşitul anului, ajungând la zece milioane de euro.

Începută timid în primii ani de după '89 prin evaluarea activelor companiilor scoase la privatizare, activitatea de evaluare a cunoscut un boom în ultimii ani, mai ales ca urmare a creşterii pieţei de creditare, în strânsă legătură cu evaluarea proprietăţilor imobiliare.
"Este firesc astfel ca cei mai numeroşi clienţi aflaţi în portofoliul companiilor româneşti de evaluare să fie băncile", explică Adrian Vascu, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR). Instituţiile financiare reprezintă cel puţin 80% din numărul total al clienţilor, cu o contribuţie de 60% la cifra de afaceri a pieţei.
Practic, bani se scot din orice, pentru că unde există valoare se poate vorbi automat despre evaluare, spun jucătorii de pe piaţa de profil. Un evaluator poate încasa între 100 de euro şi 50.000 de euro, în funcţie de specificul şi complexitatea proiectului. Astfel, pentru stabilirea valorii unui banal apartament, specialistul percepe un tarif de 90-100 de euro, pe când evaluarea unei companii poate fi taxată cu o sumă cuprinsă între 5.000 şi 50.000 de euro, sau chiar mai mult. Onorariul unui astfel de specialist, însă, nu reprezintă niciodată un procentaj din proiectul evaluat.

Business-ul anului: delistarea de la Bursă
Anul acesta, segmentul evaluărilor de afaceri a cunoscut o creştere deosebită, influenţată de numărul mare de delistări de la Bursă, care au avut loc la începutul anului.
"Multe companii au dorit să se retragă, însă pentru aceasta era nevoie de stabilirea valorii acţiunii, în vederea răscumpărării", explică Adrian Vascu. Sfârşitul acestui an va fi dominat de evaluările din segmentul corporativ, având în vedere obligativitatea companiilor cotate la Bursă de a-şi retrata situaţiile financiare în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, spune Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Evaluatorii băncilor dispar de la anul
Din 2007, băncile nu vor mai putea să realizeze evaluări pentru clienţii proprii, ci vor trebui să externalizeze aceste servicii. "Externalizarea va duce la creşterea ratingului băncilor, dar şi a calităţii serviciilor oferite de către instituţiile financiare", este de părere Adrian Crivii. Specialistul estimează o scădere a comisioanelor bancare aferente creditelor, prin renunţarea la evaluările interne. Dacă se ţine cont de valoarea de un milion de euro a pieţei evaluărilor interne, suma ar trebui să se regăsească din 2007 în contractele evaluatorilor independenţi.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite