Efectul „Colectiv”: Până la sfârşitul acestui an trebuie obţinute avizele privind securitatea la incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avizele privind securitatea la incendiu trebuie obţinute până la sfârşitul anului 2016
Avizele privind securitatea la incendiu trebuie obţinute până la sfârşitul anului 2016

La mai bine de trei luni de la tragedia de la clubul Colectiv din Capitală, Camera Deputaţilor a adoptat legea prin care lucrările de execuţie la construcţii pot fi făcute doar cu aviz PSI.

Lucrările de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, precum şi punerea lor în funcţiune se fac numai după obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, au stabilit parlamentarii.

Actul  normativ a fost votat iniţial de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la finele anului trecut. Camera Deputaţilor a adoptat această lege săptămâna trecută. Această lege a intrat pe masa parlamentarilor după presiunile sociale apărute în urma tragediei din clubul Colectiv.

Potrivit noilor reglementări funcţionarea  oricărei entităţi va fi condiţionată de avizele privind securitatea la incendiu.

Potrivit noii legi „obligaţia solicitării şi obţinerii avizelor şi/sau a autorizaţiilor revine persoanei fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, beneficiarului investiţiei”.

În cazul celor care au făcut lucrări sau renovări până la aprobarea acestui act normativ, legiuitorul le permite să-şi obţină toate avizele până la 31 decembrie 2016. Cei din această categorie trebuie să ştie că în cazul unor probleme legate de securitatea la incendiu le revine până în momentul obţinerii autorizaţiei.

Legea le impune inspectoratelor responsabile cu aceste autorizaţii să le elibereze în cel mult 30 de zile de la primirea cererii.

În cazul în care reprezentanţii ISU descoperă lipsa acestei autorizaţii pot aplica un sigiliu în sediu în care constată neregula şi îl pot scoate abia după ce vor fi îndeplinite toate condiţiile cerute de normele PSI.

„Aplicarea sigiliului la construcţiile sau amenajările operatorului economic în punctul de lucru vizează aplicarea acestuia doar pe căile de acces destinate clienţilor şi în situaţia în care operatorul economic are sediul/punctul de lucru şi domiciliul în aceeaşi locaţie cu privire la care se efectuează aplicarea sigiliului”, mai arată actul normativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite