Economist: Dragnea nu vrea doar repatrierea rezervei de aur, ci, probabil, chiar scoaterea ei din portofoliul BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul Cristian Păun, profesor la ASE, a declarat pentru economica.net că prin proiectul legislativ privind repatrierea a 95% din rezerva de aur a României, Liviu Dragnea ar dori chiar scoaterea ei din portofoliul BNR.

Pe lângă intenţia declarată de a aduce aurul din rezervele internaţionale ale BNR în ţară, proiectul de lege înaintat de Liviu Dragnea are şi o altă modificare: rezervele internaţionale ale BNR, devin "rezerve" şi atât. Modificarea titulaturii larg întrebuinţate pe plan internaţional, în opinia profesorului ASE, Cristian Păun, ar putea să ascundă intenţia guvernanţilor de a deţine controlul direct asupra rezervelor internaţionale ale BNR, scrie economica.net

În opinia economistului, guvernanţii se pot pune la adăpost de acuzaţiile de neconstituţionalitate al unei astfel de modificări sau de ingerinţă a puterii politice în politica monetară a ţării, fapt grav sancţionat şi de Banca Central Europeană şi de agenţiile internaţionale de rating.

Acesta merge chiar mai departe cu explicaţiile arătând că la mijloc poate sta chiar dorinţa PSD de a deţine în viitor controlul asupra rezervelor internaţionale ale BNR, modificările din lege asigurându-le acoperirea în faţa legislaţiei internaţionale şi a Constituţiei. "Sigur că putem să îi suspectăm şi de o şmecherie legislativă care să le permită nu doar controlul legal direct asupra acestor rezerve, dar şi evitarea unor eventuale contestări de constituţionalitate sau de ingerinţă în politica monetară a ţării cu încălcarea independenţei băncii centrale", precizează Păun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite