Datoria globală a ajuns la un nivel record de 307.400 miliarde de dolari

0
Publicat:

Indicatorul ce măsoară gradul de îndatorare la nivel global a crescut în cel de-al treilea trimestru din 2023, la nivelul record de 307.400 miliarde de dolari, iar raportul datorie/PIB în statele emergente a atins un maxim istoric, se arată într-un raport al Institutului Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Datoria globală la nivel record FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Datoria globală la nivel record FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Potrivit estimărilor datoria la nivel global va atinge 310.000 miliarde de dolari până la sfârșitul anului, o creștere de peste 25% doar în ultimii cinci ani, arată datele publicate de IIF, care avertizează că reorientarea către populism ar putea duce la o majorare chiar mai semnificativă a datoriei anul viitor.

„Uitându-ne la evoluţiile din 2024, o serie de alegeri şi fricţiuni geopolitice sporesc temerile privind creşterea împrumuturilor guvernamentale şi disciplina fiscală, inclusiv în India, Africa de Sud, Pakistan şi SUA. Dacă viitoarele alegeri duc la politici populiste, menite să ţină sub control tensiunile sociale, rezultatul ar putea fi şi mai multe împrumuturilor guvernamentale, şi mai puţine restricţii bugetare”, observă Institutul Internaţional pentru Finanţe.

În trimestrul trei din 2023, aproximativ două treimi din creșterea datoriei globale a provenit de la statele dezvoltate, inclusive SUA, Japonia, Franța și Marea Britanie, în timp ce piețele emergente China, India, Brazilia și Mexic, au înregistrat, de asemenea, creșteri importante a datoriei.

În ciuda faptului că raportul dintre datorie și PIB este stabil la nivel global, acesta a depășit 255% pe piețele emergente, cu 32 puncte procentuale peste nivelul de acum cinci ani, condus de Rusia, China, Arabia Saudită și Malaysia.

Datoria guvernamentală a cunoscut cea mai importantă creștere în trimestrul trei din 2023, iar deficitele bugetare rămân mult peste nivelul de dinaintea pandemiei în multe state. De asemenea, povara datoriei pentru gospodării și companii este în creștere în marile economii ale lumii, inclusive în China și SUA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite