Dacian Cioloş: Nu puteam face reforme bugetare profunde într-un timp atât de scurt fără să periclităm stabilitatea bugetară şi instituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Ciolos a spus că bugetul reprezintă o responsabilitate comună a Parlamentului şi a Guvernului
Premierul Dacian Ciolos a spus că bugetul reprezintă o responsabilitate comună a Parlamentului şi a Guvernului

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la Parlament, că noul Cabinet a ţinut cont de bugetul întocmit de vechiul guvern, afirmând că, într-o perioadă scurtă de timp, demararea unor reforme profunde ar fi afectat stabilitatea bugetară şi instituţională.

"Am lucrat cu materialul pe care l-am găsit la dispoziţia noastră când Guvernul s-a instalat. Nu puteam face reforme bugetare profunde într-un timp foarte scurt fără să periclităm stabilitatea bugetară şi instituţională în România", a declarat premierul Dacian Cioloş, la Parlament, după adoptarea de către plenul reunit a bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale pe 2016.

Premierul a reafirmat că, prin legea bugetului de stat pentru 2016, Guvernul a urmărit punerea în aplicare a unor hotărâri ale Parlamentului, precum noul Cod Fiscal şi măririle salariale, dar şi ţintirea unor obiective bugetare precum educaţia, cercetarea, investiţiile.

Cioloş a afirmat că în săptămânile şi lunile următoare Guvernul va face eforturi pentru a asigura o execuţie bugetară cât mai transparentă, atât pentru ca cetăţenii să ştie cum şi pentru ce sunt cheltuiţi banii publici, cât şi pentru ca Executivul să poată reacţiona în timp real atunci când se va pune problema redirecţionării banilor către obiective strategice importante, în primul rând investiţii. În context, şeful Executivului a mai declarat că acest proces presupune şi o administraţie eficientă.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în plenul celor două Camere, că bugetul reprezintă o responsabilitate comună a Parlamentului şi a Guvernului şi a precizat că speră ca, în 2016, Legislativul să ţină cont de responsabilitatea ce îi revine şi de nevoia de echilibru bugetar.

Premierul Dacian Cioloş a spus, după votul final asupra bugetului de stat, că educaţia, sănătatea, cercetarea şi investiţiile au fost priorităţile de care a ţinut cont la elaborarea proiectului de buget şi a insistat asupra faptului că au existat constrângeri din cauza deciziilor adoptate de Parlament înaintea învestirii Cabinetului său.

El a mai spus că, dacă acestea nu ar fi existat, bugetul ar fi arătat altfel şi că speră ca Guvernul actual să lase pentru 2017 un proiect de buget care să reflecte cu-adevărat viziunea sa asupra strategiei de dezvoltare a României. Cioloş le-a mulţumit parlamentarilor pentru ritmul alert în care au adoptat legea.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite