Cumulul pensiei cu salariul la stat rămâne în vigoare până la decizia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat luni ordonanţa prin care implementează toate modificările aduse controversatei OUG 114, atacate de PSD la Curtea Constituţională.

În cuprinsul ordonanţei nu se regăsesc prevederi privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, deşi guvernanţii au justificat necesitatea urgentării adoptării ordonanţei prin „evitarea creării de presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare, în anul 2020”.

Astfel, principalele măsuri adoptate se referă la menţinerea indemnizaţiilor funcţiilor de demnitate publică alese şi numite, la nivelul acordat în anul 2019; menţinerea indemnizaţiei de hrană de care beneficiază personalul din sectorul bugetar la nivelul aflat în plată în anul 2019, precum şi menţinearea indemnizaţiei de merit la nivelul de 6.240 lei; încetarea detaşărilor angajaţilor din mediul privat la stat (despre care datele Ministerului Finanţelor arată că sunt 2.097 de posturi), dar şi eliminarea taxei pe activele financiare.

„Vă amintesc că am modificat OUG 114 astfel încât să fie îngheţate indemnizaţiile demmnitarillor la nivelul de anul trecut, să se proroge termenul pentru intratrea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, să se interzică cumularea pensiei cu salariul de stat, să înceteze detaşările angajaţilor din mediul privat la companiile sau instituţiile de stat, să se plafoneze punctul de pensiei. Şi alte măsuri. Era şi taxa eliminarea taxei de 2% pentru companiile din energie, care va rămâne în vigoare pentru că PSD a atacat modificările OUG la CCR. Să fim realişti, este vitală adoptarea acestor prevederi prin ordonanţă de urgenţă”, a spus Orban, la începutul şedinţei de guvern.

Prevederile privind plafonarea punctului de pensie şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat nu se regăsesc însă în noua ordonanţă. Premierul orban a explicat că, în ceea ce priveşte interdicţia cumuluilui pensiei cu salariul la stat, aşteaptă mai întâi decizia Curţii Constituţionale la sesizarea PSD şi abia după aceea va lua o decizie. CCR a stabilit termenul de judecată pe 29 ianuarie. 

Ce excepţii voia Guvernul

Spre sfârşitul anului trecut, Guvernul Orban hotărâse că din 2020 nu se mai poate cumula pensia cu salariul încasat de la stat. Cu câteva excepţii: angajaţii din învăţământul preuniversitar; asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi; angajaţi ai Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi ai Academiei Române, dar şi ai anumitor companii şi societăţi: CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă, unde există mecanici de locomotivă şi personal angajat în mişcare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite