Cum a făcut JPMorgan obligaţiunile româneşti atractive pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile obligaţiunilor României au urcat astăzii la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar leul s-a apreciat, după ce JPMorgan a anunţat ieri că obligaţiunile sunt eligibile pentru a fi incluse într-un indice-cheie privind pieţele emergente.

Includerea probabilă a obligaţiunilor guvernului României începând cu 1 martie în indicele Government Bonds Index - Emerging Markets operat de JPMorgan va determina investitorii care urmăresc acest indicator să cumpere titluri româneşti pentru a se conforma noii componenţe.

Indicele cuprinde obligaţiuni în valoare de 175 miliarde de dolari, iar ponderea României va fi de 0,54%, după încheierea primei faze. Grupul britanic Barclays a anunţat, deja, că obligaţiunile româneşti vor fi incluse, din 31 martie, într-un indice pentru pieţe emergente al băncii.

"Intrările de capital străin pe piaţa obligaţiunilor româneşti ar putea totaliza 5 miliarde de dolari în acest an. Considerăm că este foarte posibil ca deţinerile nerezidenţilor de datorie emisă de guvernul României să crească de la 5,3% şi să depăşească maximele istorice pentru a ajunge cel puţin la 20% până la sfârşitul anului 2013", a declarat Esther Law, analist pentru pieţe emergente la divizia din Londra a grupului Societe Generale.

Randamentul obligaţiunilor cu scadenţă în 2015, una dintre cele trei emisiuni eligibile pentru a fi incluse în componenţa indicelui JPMorgan, a coborât miercuri cu 0,28 puncte procentuale, la 5,5%.

Leul s-a apreciat cu peste 1% după anunţul JP Morgan privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii, astfel că referinţa publicată de Banca Naţională a României a coborât miercuri la 4,3364 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni.

Investitorii străini au cumpărat constant obligaţiuni ale României în ultimele săptămâni, în contextul stabilizării situaţiei politice a ţării şi a aşteptărilor ca Guvernul să încheie un nou acord preventiv cu FMI la expirarea celui actual în martie.

De asemena, temerile privind zona euro, partener comercial important al României, s-au mai redus, notează Wall Street Journal. Germania, Franţa şi Italia constituie împreună destinaţia a 40% din exporturile României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite