Criptomonedele sunt tot mai des folosite la spălarea de bani. Cea mai mare parte a monedelor Bitcoin strânse de hackeri ajung în portofele private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infractorii au devenit tot mai soficticaţi în folosirea criptomonedelor în spălarea de bani, sute de milioane de dolari trecând în 2019 prin portofele electronice care permit utilizatorilor să le ascundă urma, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare a sectorului monedelor digitale.

Cel puţin 13% din toate câştigurile ilicite în bitcoin au trecut în 2020 prin portofele electronice private, ceea ce face mai dificilă urmărirea tranzacţiilor cu criptomonede, în creştere de la 2% în 2019, arată studiul realizat de Eliptic, scrie Reuters, citat de news.ro.

În timp ce tranzacţiile cu criptomonede au loc sub pseudonim, acestea sunt înregistrate în blockchain, ceea ce uşurează urmărirea parcursului fondurilor. În ultimele decenii, autorităţile de aplicare a legii au devenit mai eficiente în urmărirea activităţilor ilicite prin sistemul blockchain.

Dar portofelele private, care sunt de mai multe tipuri, combină, amestecă şi anonimizează tranzacţiile cu criptomonede, complicând urmărirea banilor.

Cea mai mare parte a monedelor bitcoin în valoare de 120.000 de dolari strânse printr-o operaţiune a hackerilor pe Twitter, în luna iulie, au mers într-un portofel privat, ca şi o parte din criptoactivele de 280 de milioane de dolari furate în septembrie de pe platforma asiatică KuCoin, a descoperit Elliptic.

Studiul mai descrie utilizarea unor platforme de schimb descentralizate, care nu sunt gestionate de o anumită companie, pentru spălarea de fonduri.

În timp ce volumul total al activităţilor ilicite cu criptoactive a crescut în termeni absoluţi, este echivalent cu sub 1% din toate tranzacţiile digitale, ceea ce reprezintă o scădere de 35% faţă de 2012, potrivit Elliptic.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite