Creşte alarmant numărul angajaţilor străini care fug de la locurile de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sri-lanka-muncitori-straini-romania-work-from-asia

Una dintre cele mai cunoscute firme de recrutare a angajaţilor din străinătate, Work from Asia, solicită sprijinul autorităţilor pentru combaterea fenomenului angajaţilor străini care fug de la locurile de muncă.

În contextul lipsei unei legislaţii care să prevadă şi sancţiuni pentru angajaţii străini veniţi în România să muncească, pentru ca mai apoi să îşi încalce fraudulos contractele de muncă, cu scopul de a ajunge în spaţiul Schengen, agenţia de plasare şi recrutare a personalului din Asia, Work from Asia, solicită ajutorul autorităţilor pentru stoparea acestui fenomen alarmant.

,,În ultima perioadă primim din ce în ce mai multe semnale de străini care fug. Săptămâna trecută, de exemplu, am avut în fiecare zi câte un muncitor care a fugit,. Este foarte dificil ca agenţie de plasare şi recrutare a forţei de muncă străine să îţi desfăşori în aceste condiţii activitatea, fără un cadru legal care să te protejeze împotriva acestui fenomen alarmant. Trebuie să existe consecinţe.

Dacă te angajezi să vii în România să lucrezi şi decizi să pleci, normal ar fi să nu mai poţi aplica pentru o viză de lucru, odată ce o încalci. Din păcate, nu există nicio repercursiune”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia.

Pe lângă lipsa unor sancţiuni clare pentru comiterea unor asemenea fapte, un alt motiv pentru care tot mai mulţi muncitori străini aleg să fugă din ţara noastră îl reprezintă nesancţionarea existenţei unor reţele de traficanţi de migranţi care au luat cu asalt Internetul. 

,,Fug pentru că din start ştiu că este uşor să pleci din România în Schengen. Aplică în România, unde vin şi stau câteva luni până la un an, în timp ce alţii nici nu stau, fug încă din aeroport. Sunt muncitori străini care adună bani şi plătesc nişte traficanţi, astfel încât să treacă ilegal graniţa, pentru că nu au vize de plecare, nu au actele necesare. In condiţiile acestea, nouă, agenţiilor de plasare şi recrutare ne este foarte greu să facem faţă acestor situaţii.”, a completat Yosef Gavriel Peisakh.

Work from Asia este una dintre cele mai importante agenţii de recrutare a personalului din Asia în România, o companie care încă din 2010 livrează forţă de muncă străină pentru aproape orice domeniu de business. Aria de acoperire a serviciilor companiei vizează aducerea de muncitori străini pentru: HoReCa, agricultură şi zootehnie, construcţii, service-uri auto, personal domestic (bone, menajere, şoferi), precum şi domeniul confecţiilor şi al textilelor.

Motivul principal pentru care majoritatea muncitorilor străini preferă să vină în România îl reprezintă banii, salariile de la noi din ţară ajungând să fie chiar şi de trei ori mai mari decât ar fi putut câştiga în ţara de origine. Astfel, personalul străin este motivat să lucreze în ţară şi are stabilitatea oferită de contractul de angajare.,, Aici, salariile sunt de două sau chiar trei ori mai mari, în unele cazuri, decât ar fi putut câştiga aceşti muncitori în ţările de origine, ceea ce bineînţeles că îi motivează. Un avantaj clar contractual, îl mai reprezintă şi asigurarea de cazare şi masă de către angajator", a completat Yosef Gavriel Peisakh.

În ceea ce priveşte motivele angajatorilor de a opta pentru importul forţei de muncă, pe primul loc se clasează nevoia antreprenorilor de personal stabil, în contextul migraţiei masive a personalului român şi determinarea angajaţilor din Asia de a performa cât mai bine la locul de muncă, pentru a-şi putea întreţine familiile lăsate în urmă.

Filipine şi Indonezia sunt ţările care în ultima perioadă au livrat un număr foarte mare de muncitori străini în România, teritorii în care în momentul de faţă procesarea vizelor de muncă se face mai rapid şi nu se ajunge la un termen de aşteptare de 8 luni, cum este cazul altor state din Asia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite