Contribuţiile pentru sănătate ale unor contribuabili vizaţi de fosta Declaraţie 600 ar putea fi reţinute la sursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nou formular 600

Unele dintre persoanele fizice vizate de Formularul 600 ar putea scăpa de plata contribuţiilor de sănătate, acestea urmând să fie reţinute la sursă, după cum şi-a anunţat intenţia Ministerul de Finanţe. Pensiile ar putea fi plătite, facultativ, la Casa Naţională de Pensii Publice.

Ministerul Finanţelor ia în calcul reţinerea la sursă a contribuţiilor de sănătate pentru persoanele fizice vizate în trecut de Formularul 600, modificările fiind cuprinse în draftul Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Formularul 600 ar fi trebuit completat şi depus de persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor (DDA), activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor (chirii ori terenuri date în arendă), din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. Formularul ar fi trebuit depus până la 31 ianuarie, termen amânat ulterior până în luna martie.

Conform draftului Declaraţiei unice, contribuţia de asigurări sociale şi cea de la sănătate ar putea fi reţinute la sursă în cazul drepturilor de autor, dar şi pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice.

În ce priveşte plata pentru pensii, MFP “analizează posibilitatea exceptării de la plata CAS conform Codului fiscal  - să se poată asigura facultativ la CNPP”.

"Pentru CASS se analizează posibilitatea reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă, atât pentru DDA-uri, cât şi pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice", se arată într-un document al instituţiei.

O altă posibilitate este ca anumite categorii să fie exceptate de la plata CASS pensionarii, tinerii care studiază şii viitorii soldaţi sau gradaţi profesionişti.

"Se analizează posibilitatea exceptării de la plata CASS pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală a următoarelor categorii de persoane: pensionarii, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18-26 ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti; tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului", menţionează sursa citată.

Ministerul Finanţelor aminteşte că “în cazul reintroducerii mecanismului de retinere la sursă pentru CASS ( atât pentru DDA-uri, cât si pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice) se simplifică modul de stabilire a CASS pentru  contribuabil, care nu trebuie sa depuna declaratii fiscale la ANAF”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite