Consumatorii de energie ar trebui să primească ajutoare directe, nu să plătească pe baza unei declarații

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii de energie vulnerabili, precum familiile monoparentale şi cele cu trei copii, ar trebui ajutaţi direct de către stat, în loc să depună la furnizor declaraţii pe propria răspundere.

Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

"În ceea ce priveşte selecţia beneficiarilor, dacă nu se poate face o revenire, pentru că avem această schemă de ajutor direct, promovată de Ministerul Fondurilor Europene, selecţia pe declaraţii pe propria răspundere va introduce o mare problemă. Nu contestăm, pentru că nu ai cum să identifici un beneficiar la nivel furnizorului, dar declaraţia pe propria răspundere este o declaraţie pe care furnizorul o depozitează cel mult. Dar răspunderea pentru veridicitatea informaţiei trebuie să fie a statului român, iar dacă se găsesc situaţii neconforme, statul are legi în vigoare care îi oferă instrumentele necesare pentru a recupera acel beneficiu. Nu poate furnizorul să îndeplinească aceste activităţi. Fiind vorba de bani publici, acestea trebuie îndeplinite de statul român prin instituţiile de resort", a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), potrivit Agerpres.

Beneficiarii ar trebui identificați de autorități

În opinia sa, beneficiarii precum familiile cu trei copii, familiile monoparentale, bolnavii dependenţi de aparate de oxigen trebuie să primească ajutoare directe.

"Pe aceste criterii care vor intra în vigoare în 2023, ne dorim ca aceşti beneficiari să fie identificaţi prin instituţiile de resort, Ministerul Muncii, asistenţa socială, şi să li se ofere un ajutor direct. Noi am văzut şi pe Ordonanţa 118 situaţii destul de complicate cu aceste declaraţii pe propria răspundere. Unii le vor face, alţii nu, unele vor fi corecte, altele nu. Şi nu vom reuşi să-i ajutăm pe toţi cei care au nevoie, vor depinde de aceste declaraţii. Dacă tot dorim să îi ajutăm pe aceşti oameni, să o facem în mod direct, prin instituţiile abilitate", a spus Dărăban.

Ar trebui să clarifice sursa de finanţare

Potrivit acesteia, autorităţile ar trebui să clarifice sursa de finanţare a acestor scheme.

"Din înţelegerea noastră, schema de sprijin în perioada 2023-2025 se finanţează din Fondul de Tranziţie, care are drept sursă de finanţare doar taxele obţinute din sectorul de energie electrică, de la producătorii de energie electrică. Întrebarea noastră este de ce, dacă schema are în vedere şi plafonarea preţului la gaz pentru consumatori, nu se alocă şi fondurile din suprataxa plătită de producătorii de gaze", a completat reprezentanta ACUE.

Pachetul de sprijin pe care îl oferă Guvernul este consistent, nu va rămâne niciun consumator fără sprijin, a mai spus ea.

"Furnizorii încă au probleme de lichiditate, există o diferenţă între data la care furnizorii prefinanţează schema şi data când statul decontează. Suntem în momentul de faţă cu plăţile la luna august. La ANRE sunt acum undeva la 260 de cereri spre decontare. Ne dorim ca plăţile să se facă până la finalul anului cel puţin cu ritmicitatea pe care am văzut-o în ultimele două-trei luni, pentru că orice întârziere creează un risc suplimentare pe sumele disponibile la nivelul furnizorilor şi nu ne dorim să intrăm cu vulnerabilităţi în sezonul rece", a arătat Dărăban. 

Ce prevede ordonanța pe energie

Ordonanța pe energie prevede că preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 - 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv, maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 de către mai multe categorii de clienţi printre care clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv, clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor sau cei care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

Cine va primi cardurile de 1.400 de lei

În afara plafonării prețurilor la energie, autoritățile au propus alocarea în 2023 a unor carduri pentru energie, în valoare de 1.400 lei, cu care se poate plăti inclusiv factura la energie electrică sau gaze naturale.

De aceste carduri, care vor fi încărcate în două tranșe cu câte 700 de lei, vor beneficia: pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii privind venitul minim garantat.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite