Cîţu: La rectificarea bugetară alocăm bani pentru unele măsuri de relansare a economiei. Avem bani care nu au fost cheltuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citu

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a spus că, la rectificarea bugetară vor fi alocaţi bani necesari implementării unora dintre măsurile cuprinse în planul de relansare a economiei şi că sunt sume care au fost alocate în trecut pentru cheltuieli, dar nu au fost folosite.

"Vor fi bani de la buget şi de la Uniunea Europeană. Banii de la buget sunt mai uşor de văzut, pentru că vom începe cu rectificarea bugetară să implementăm o parte din aceste măsuri. 

În următoarele săptămâni, ministerele implicate şi care au măsuri în acest program vor trebui să vină cu acte normative pentru aplicarea acestui program şi acolo vom vedea exact costul.

În ceea ce priveşte sumele de la Comisia Europeană, există deocamdată doar programul SURE prin care se finanţează forţa de muncă şi urmează bugetul pentru următoarea perioadă de execuţie în Uniunea Europeană şi Recovery Fund. Sunt mai multe surse. Eu am învăţat să fiu foarte pragmatic.

Da, fondurile europene sunt bune şi vin şi ne ajută în viitor. Noi trebuie să investim astăzi.

De aceea veţi vedea la rectificarea bugetară o alocare substanţială pentru a ne asigura că începem aceste proiecte anul acesta, că nu mai stăm cu ele pe hârtie, că nu mai aşteptăm fonduri europene. Vom începe aceste proiecte anul acesta, cu rectificarea bugetară", a explicat Cîţu la Realitatea Plus.

Acesta a precizat că există nişte resurse în buget, sunt capitole de cheltuieli care nu au fost folosite în totalitate şi vor fi realocate de acolo câteva resurse.

Guvernul a prezentat miercuri Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, document intitulat "Reclădim România".

Conform documentului, "obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025".

Se au în vedere granturi pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru şi investiţii, programe de finanţare nerambursabilă pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor, granturi pentru iniţiative antreprenoriale inovative şi digitalizarea companiilor, sprijin pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei agroalimentare, programe de finanţare pentru investiţii noi şi pentru relocarea companiilor în România, programe de garantare pentru asigurarea lichidităţii companiilor, instrumente de creştere a capitalizării companiilor şi de finanţare a investiţiilor, precum şi măsuri de sprijin pentru angajaţi şi companii necesare reluării activităţilor economice, dar şi măsuri de protecţie socială.

Planul elaborat de Guvern vizează infrastructura de transport, infrastructura energetică, infrastructura de sănătate, cea pentru educaţie, investiţii pentru dezvoltarea locală, infrastructura agricolă şi de irigaţii, investiţii de mediu şi infrastructura sportivă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite