Cheltuielile bugetare ale Franței pentru Olimpiadă vor crește cu 3-5 miliarde de euro

0
Publicat:

Creșterea cheltuielilor de organizare a JO 2024 nu va avea „un impact absolut uriaș” asupra nivelului datoriei publice, a subliniat primul președinte al Camerei de Conturi a țării, Pierre Moscovici.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Curtea de Conturi din Franța estimează cheltuielile statului pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la 3 la 5 miliarde de euro, a anunțat primul președinte al camerei, Pierre Moscovici, la postul de radio France Inter.

"Încă nu știm costul real al Jocurilor Olimpice. Camera de Conturi va efectua un audit după finalul Jocurilor", a spus el. „Aceste Jocuri ar trebui să coste 3 miliarde de euro, 4 miliarde de euro sau 5 miliarde de euro, vom vedea, dar nu vor avea un impact absolut mare [asupra nivelului datoriei publice]”, a adăugat Moscovici.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică și Cercetare Economică din Franța, deficitul bugetar al republicii s-a ridicat în 2023 la 154 de miliarde de euro (5,5% din PIB), depășind prognoza guvernului (4,9%). Datoria publică a crescut cu 147,6 miliarde EUR, la 3,1 trilioane EUR (110,6% din PIB).

În 2018, Franța plănuia să cheltuiască 6,6 miliarde de euro în investiții publice și private pentru Jocurile Olimpice din 2024. Conform ultimelor estimări (martie 2023), această cifră a depășit 8,8 miliarde de euro, din care cheltuielile comitetului de organizare s-au ridicat la peste 4 miliarde de euro. Creșterea cheltuielilor a fost influențată de mai mulți factori, principalul fiind inflația, în mare măsură provocată de sancțiunile anti-ruse.

Jocurile Olimpice vor avea loc la Paris în perioada 26 iulie - 11 august. Ceremonia de deschidere a JO 2024 urmează să aibă loc pe Sena, cu echipe care navighează cu bărci, prin centrul Parisului. Sportivilor ruși nu li se va permite să participe la parada sportivilor de la ceremonia de deschidere. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite