Cele mai mari salarii din România. Unde se câştigă peste 10.000 de lei pe lună şi câţi români trăiesc cu salariul minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Economia locală are peste 5,5 milioane de contracte de muncă înregistrate în REVISAL, registrul care ţine evidenţa numărului de salariaţi din economia locală, iar dintre aceşti salariaţi aproape 1,58 de milioane câştigă salariul minim pe economie.

La polul opus, doar 236.787 dintre  salariaţi  aveau un câştig lunar brut de peste 10.000 de lei, aceştia locuiau în Bucureşti şi Cluj şi lucrau în domeniile IT, asistenţă spitalicească sau bancar, transmite Digi24.

Conform datelor transmise de Inspecţia Muncii, aproape 1,58 de milioane câştigau fie salariul minim pe economie de 2.300 de lei brut, fie cel de 2.350 de lei brut pentru angajaţii cu studii superioare sau 3.000 de lei brut, salariul minim stabilit de lege pentru angajaţii care lucrează în industria construcţiilor la data de 23 februarie 2021.

Pe de altă parte, unu din trei români este plătit cu salariul minim pe economie, fie că are studii superioare sau nu.

Potrivit datelor publicate, în Bucureşti, sunt peste 127.000 de români care câştigă lunar peste 10.000 de lei brut. Salarii mari sunt câştigate şi în judeţele Cluj şi Timiş. Aici, potrivit datelor oficiale, peste 35.000 de angajaţi au astfel de salarii. Topul este completat de Ilfov şi Iaşi. 

Regiunea geografică nu garantează un venit crescut. Aşa se face că judeţe învecinate pot fi un reper atât pentru venituri mari, cât şi pentru venituri mici. Acest lucru este influenţat şi de numărul angajaţilor. Judeţele Iaşi şi Vaslui sunt cele mai bune exemple, dar nu singurele. În Iaşi sunt peste 7.000 de angajaţi care câştigă peste 10.000 de lei lunar, în timp ce în Vaslui sunt de 13 ori mai puţini români cu astfel de salarii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite