Cele mai mari 60 de bănci din lume au o expunere de 1.350 miliarde de dolari pe combustibili fosili

0
Publicat:

Cele mai mari 60 de bănci din lume au o expunere de 1.350 de miliarde de dolari pe activele care au legătură cu combustibilii fosili, potrivit unui studiu publicat marţi de ONG-ul Finance Watch.

Clădire pe care scrie Bank
Principalele bănci din lume au o expunere uriașă pe combustibilii fosili

Cele 1.350 de miliarde de dolari reprezintă aproape 1,5% din totalul activelor băncilor, scrie Agerpres.

"Aceste active riscă să sufere o diminuare considerabilă a valorii lor în procesul de tranziţie la neutralitatea climatică", a avertizat Finance Watch, care estimează că "instanţele de reglementare internaţională ar trebui să adopte noi măsuri", în special în ceea ce priveşte cerinţele de capital propriu.

Potrivit estimărilor Finance Watch, băncile vor avea nevoie de capital suplimentar în valoare de 157 până la 210 miliarde de dolari, adică echivalentul a trei până la cinci luni din veniturile pe 2021 ale băncilor.

Cu toate acestea, contabilizarea activelor care au legătură cu combustibilii fosili este totuşi un exerciţiu delicat. În 2021, mai multe ONG-uri au estimat că expunerea primelor 11 bănci europene se ridică la 532 miliarde de euro, un nivel semnificativ mai mare decât expunerea de 239,3 miliarde de dolari pe care Finance Watch o atribuie primelor 22 de bănci europene.

Băncile se confruntă deseori cu ONG-urile pe tema schimbprilor climatice

Acest decalaj între cifre este explicat de Finance Watch prin "diferenţa dintre amploarea şi definiţia activităţilor care au legătură cu combustibilii fosili".

Raportul din 2021 "are un perimetru mult mai amplu (de exemplu include transporturile şi serviciile), în timp ce noi nu vizăm decât activităţile din upstream şi centralele electrice. Perimetrul nostru vizează activele care vor fi cu siguranţă blocate în scenariile de neutralitate climatică", a explicat ONG-ul Finance Watch.

În pofida unui dialog susţinut, băncile şi ONG-urile se confruntă în mod regulat pe terenul climatic, primele lăudându-şi progresele realizate în timp ce ultimele denunţă aşa-numita politică de 'greenwashing' şi continuarea finanţării combustibililor fosili.

Între timp industria bancară continuă să ofere finanţare companiilor din domeniul combustibililor fosili. Potrivit datelor colectate de Bloomberg, în primele nouă luni ale anului băncile au aranjat împrumuturi şi vânzări de obligaţiuni în valoare de aproximativ 397 miliarde de dolari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite