Cei patru operatori de telefonie mobilă îşi împart 15 milioane de clienţi
0Concurenţa pe piaţa telefoniei mobile se ascute de la an la an. Principalii actori din acest domeniu - Orange, Vodafone, Cosmote şi Telemobil - duc o permanentă bătălie a ofertelor pentru
Concurenţa pe piaţa telefoniei mobile se ascute de la an la an. Principalii actori din acest domeniu - Orange, Vodafone, Cosmote şi Telemobil - duc o permanentă bătălie a ofertelor pentru atragerea de noi clienţi.
Astfel, în prima jumătate din 2006, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 11% faţă de ultimul semestru al anului 2005, respectiv cu 1,5 milioane clienţi. În total, în România, cei patru operatori de telefonie au aproape 15 milioane de clienţi. În primele şase luni din acest an, utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă au vorbit la telefonul mobil nu mai puţin de 6,5 miliarde de minute, cu 2,3 miliarde de minute mai mult faţă de perioada similară a anului 2005. Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), durata convorbirilor efectuate de clienţii operatorilor de telefonie fixă a fost, în perioada analizată, de 4,11 miliarde de minute. "Din datele preliminare se observă un declin al numărului de minute vorbite în reţelele de telefonie fixă, de la 4,24 miliarde de minute, la finele lunii iunie 2005, la 4,11 miliarde de minute în urmă cu patru luni", a declarat, ieri, Dan Georgescu, preşedintele ANRC. Cu toate acestea, raportat la al doilea semestru al anului trecut, traficul de voce realizat prin telefonia fixă a crescut uşor, cu 2,75% (aproximativ 114 milioane de minute). O convorbire în reţelele de telefonie fixă durează aproximativ 2,27 de minute, în timp ce durata medie a unui apel voce către reţelele mobile este de 1,63 de minute. "Ca urmare a intensificării concurenţei în acest domeniu, o convorbire internaţională are o durată medie de 3,15 minute", spune Georgescu.
În prima jumătate a acestui an, cota de piaţă a operatorilor alternativi a urcat cu 10%. "În timp ce, în 2005, comparativ cu 2004, produsul intern brut a crescut în termeni reali cu 4,1%, veniturile pe piaţa de comunicaţii au crescut cu 23%, ajungând la peste 3 miliarde de euro la sfârşitul anului 2005, cu o estimare de 4 miliarde de euro pentru 2006. În numai şase luni, cota de piaţă a furnizorilor alternativi de telefonie fixă a ajuns la 15% din piaţă, marcând un ritm substanţial de creştere", a subliniat Dan Georgescu. Potrivit datelor ANRC, operatorii alternativi de telefonie fixă aveau, în prima jumătate a acestui an, 651.470 de linii instalate, faţă de 179.096 de linii în intervalul similar din 2005. Numărul abonaţilor a crescut de la 19.974, în iunie 2005, la 44.642 în urmă cu patru luni. "Cota de piaţă a operatorilor alternativi a urcat cu 10%, de la 4,1% la 14,7%, şi estimăm o pondere de aproape 20% la finele acestui an", afirmă Gerogescu. În ceea ce priveşte operatorii de telefonie mobilă, aceştia au, faţă de semestrul al doilea din 2005, cu 11% mai mulţi utilizatori. Datele ANRC arată că operatorii de telefonie mobilă aveau, la sfârşitul lunii iunie a.c. 14,86 milioane de clienţi, rata de penetrare a telefoniei mobile ridicându-se la aproape 70%.
Numărul de mesaje SMS transmise a crescut cu 20%, de la 895 milioane în semestrul II al anului 2005, la 1.074 de milioane în primele şase luni ale lui 2005. În acelaşi timp, ca tendinţă în rândul utilizatorilor de telefonie mobilă, s-a constatat apetitul pentru cartelele preplătite. Asftel, 5,08 milioane de clienţi sunt abonaţi la operatorii de telefonie mobilă, iar aproape 10 milioane deţin cartele pre-pay.
Acelaşi tip de reglementări pentru toţi operatorii
Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) trebuie să-şi adapteze legislaţia la noile realităţi din domeniu, este de părere Varujan Pambuccian, preşedintele comisiei IT&C din Camera Deputaţilor. "Dacă ne referim la RomTelecom, este clar că nu mai poate fi considerat operator dominant, ci, din contră, un operator care începe să aibă greutăţi foarte mari. Toate reglementările care au vizat operatorul naţional de telefonie fixă au corespuns unei realităţi încheiate în urmă cu câteva luni", susţine