Ce scumpiri ne aşteaptă în 2013: preţurile se vor încinge din trei în trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii vor umfla cel mai mult preţurile în primăvară, încurajaţi de cumpărăturile şi de cererea în creştere din preajma Paştelui
Comercianţii vor umfla cel mai mult preţurile în primăvară, încurajaţi de cumpărăturile şi de cererea în creştere din preajma Paştelui

Primăvara vor creşte anticipat accizele la ţigări şi carburanţi, iar vara şi toamna se vor majora tarifele la gaze pentru firme şi populaţie. Banca Naţională se arată îngrijorată doar de creşterea facturilor la utilităţi.

Raportul asupra inflaţiei, lansat ieri de conducerea Băncii Naţionale, arată că preţurile vor urca doar temporar, până în vară, urmând ca în toamnă să se tempereze, iar principalul factor de presiune vine din creşterea tarifelor reglementate la gaze, curent şi energie termică. Pentru a vedea mai clar ce ne aşteaptă în acest an, „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a celor mai importante zile din calendarul posibilelor scumpiri.

Taxe, accize şi tarife tot mai mari

După ce, la 1 februarie, s-au scumpit gazele pentru firme, iar companiile de energie, dar şi agricultorii, au intrat într-un regim de taxare ceva mai presant, este de aşteptat ca în perioada imediat următoare să avem de-a face cu scumpiri ale produselor finite şi serviciilor furnizate de aceste domenii. Iată, în continuare, ce schimbări ar putea interveni în acest an:

** Aprilie. Chiar din prima zi a primăverii 2013, gazele pentru companii se vor scumpi cu 5%, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei convenit cu FMI, dar vor creşte şi accizele care de fapt trebuiau majorate abia la 1 iulie. În cel mai optimist scenariu, am putea anticipa că firmele vor suporta din surse proprii majorarea costului cu gazele, astfel încât să nu transmită imediat în preţurile produselor finite acest efort financiar suplimentar, iar ţigările se vor scumpi cu mai puţin de un leu pe pachet. La nivelul populaţiei, eventualele scumpiri ale produselor accizabile (în special ţigări, cafea şi carburanţi) vor fi compensate de faptul că factura la întreţinere va scădea semnificativ. În aprilie se vor emite facturile pe luna martie la utilităţi şi, cum iarna va fi deja trecută, este de aşteptat ca aceste tarife să fie mai mici decât în lunile anterioare. Acesta a fost cel mai optimist scenariu. Într-unul mai pesimist, ne putem aştepta la noi scumpiri în magazine, pentru că luna aprilie o precede pe cea în care vom avea Sărbătorile de Paşte, când românii se îmbulzesc la cumpărături. Comercianţii, încurajaţi de această creştere a cererii, vor fi tentaţi să scumpească fie şi numai cu câteva puncte procentuale mărfurile şi mai ales alimentele de sezon. Tot în aprilie vor apărea în pieţe şi primele trufandale din 2013, iar experienţa ultimilor ani ne arată că verdeţurile încing inflaţia. În fine, în prima parte a primăverii România se aprovizionează mai mult din import, până apar produsele agricole autohtone (în special cartofi şi grâu), astfel că preţurile alimentelor vor depinde foarte mult de cursul valutar. Dacă în primăvară euro va fi mai scump, atunci mai scumpe vor fi şi alimentele din import, ca şi celelalte produse cumpărate pe valută de la străini.

** Iulie. În prima zi a lui Cuptor se vor scumpi din nou gazele, de data aceasta şi pentru firme (cu 5%), dar şi pentru populaţie (cu 8%), potrivit aceluiaşi calendar convenit cu FMI. Companiile se vor afla deja la a treia scumpire a gazelor din 2013, cumulând 15 puncte procentuale la majorarea acestui cost de producţie, astfel că e greu de anticipat dacă vor mai păstra preţurile finite sau le vor creşte proporţional cu efortul financiar. Populaţia nu va resimţi prea acut scumpirea gazelor, având în vedere că în iulie consumul este la minimul anului.

** Octombrie. Şi acum se vor scumpi din nou gazele, dar numai cu 2% la companii şi cu 3% la populaţie. Trăgând linie, faţă de începutul anului aceste utilităţi vor fi mai scumpe cu 17% pentru companii şi cu 11% pentru populaţie, astfel că la intrarea în iarnă efortul financiar pentru energie va fi semnificativ mai mare decât în iarna lui 2012.

BNR aşteaptă un puseu în primul semestru

Potrivit prognozei anunţate de Banca Naţională, rata anuală a inflaţiei va  avea o accentuare „de natură tranzitorie“ în prima jumătate a anului curent, în principal ca urmare a unor ajustări mai ample ale preţurilor administrate. Potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, BNR estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului.

Pentru proiecţiile noastre ne bazăm pe faptul că factorii care au împins inflaţia în sus sunt tranzitorii. Nu mizăm pe doi ani agricoli buni, ci normali. Mugur Isărescu guvernator BNR
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite