Ce măsuri de sprijin au luat băncile pentru cei cu credite în franci elveţieni

0
0
Unele dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni au anunţat măsuri de sprijin pentru clienţi FOTO Adevărul
Unele dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni au anunţat măsuri de sprijin pentru clienţi FOTO Adevărul

După aprecierea puternică a francului declanşată joia trecută de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a nu mai ţine fix raportul franc/euro, peste 75.000 de români cu credite în franci elveţieni au fost afectaţi direct, astfel că unele dintre băncile care au acordat împrumuturile în valută exotică au venit măsuri de sprijin pentru clienţi, conştiente de riscul de neplată la care sunt expuse.

Printre băncile care au anunţat măsuri de sprijin al clienţilor cu credite în franci elveţieni se numără OTP Bank, Raiffeisen, Volksbank, Piraeus Bank şi Millennium Bank.   

OTP Bank reduce marja de dobândă la creditele în franci elveţieni

OTP Bank a fost prima instituţie de credit care a anunţat, vinerea trecută, o măsură de reducere a impactului cursului de schimb franc elveţian - leu asupra ratelor clienţilor cu credite în CHF. Astfel, banca va aplica reducerea marjei de dobândă cu 1,5 puncte pe o perioadă de trei luni, iar clienţii pot solicita această facilitate până la 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit.

Raiffeisen reduce anticipat dobânda 

Raiffeisen Bank a decis să reducă începând de vinery, 23 ianuarie, dobânda pentru clienţii instituţiei bancare cu credite în franci elveţieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii masive a monedei elveţiene.

Operaţiunea de resetare a dobânzilor trebuia făcută abia la sfârşitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale.

„Am hotărât să scădem dobânda la aceste credite acum, deşi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare să nu fie atât de afectat de majorarea cursului CHF (franc elveţian). Este încă o modalitate a noastră de a susţine clienţii în această perioadă dificilă. Cea mai eficientă modalitate de a sprijini clienţii care au dificultăţi de plată a ratelor rămâne însă restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, încă din 2009", a declarat, într-un comunicat Vladimir Kalinov, vicepreşedinte retail banking, Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank are un portofoliu relativ restrâns de clienţi cu expunere în franci elveţieni, respectiv 8.800 de clienţi, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietăţi imobiliare. Începând cu anul 2009, banca oferă soluţii de restructurare pentru clienţii cu credite în franci elveţieni sau euro. Din 2012, Raiffeisen Bank oferă şi soluţii individualizate pentru clienţii cu dificultăţi financiare care doresc conversia creditelor din franci elveţieni sau euro în lei.

Curs franc elveţian la Volksbank - 3,8 lei

Volksbank Romania a decis să menţină pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clienţii care au credite în moneda elveţiană.

Pentru a veni în ajutorul clienţilor săi, Volksbank Romania a decis să menţină pe o perioadă de 3 luni (între 20 ianuarie 2015 şi 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 lei pentru 1 CHF (cursul de schimb VBRO valabil la data de 31 decembrie 2014), pentru plăţile următoarelor 3 rate lunare datorate de clienţi. Cursul oferit de Volksbank România este cu 17,5% sub cursul anunţat de BNR luni, 19 ianuarie, de 4,4716 RON/CHF, se arată într-un comunicat transmis de bancă.

„Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienţilor noştri cel mai bun suport până la stabilizarea condiţiilor de pe piaţa valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elveţian. În acelaşi timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluţie pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienţilor noştri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elveţieni. Aceste iniţiative au fost aduse la cunoştinţă şi potenţialului nostru cumpărător, Banca Transilvania“, a declarat Benoit Catel, preşedintele Volksbank.

Oferta a intrat în vigoare de marţi, 20 ianuarie, şi se aplică tuturor clienţilor Volksbank cu împrumuturi active în franci elveţieni, fiind destinată în mod exclusiv plăţii a trei rate lunare şi a oricăror sume restante.

Piraeus Bank vine cu soluţii individuale pentru clienţii cu credite în franci elveţieni

Piraeus Bank va propune soluţii individuale pentru clienţii care au credite în franci elveţieni, care să menţină ratele lunare aferente împrumuturilor la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, a anunţat joi banca.

„În contextul generat de decizia Băncii Centrale a Elveţiei, Piraeus Bank România va pune la dispoziţia clienţilor care deţin credite în franci elveţieni soluţii individuale, care împreună cu ajustarea valorii indicelui LIBOR şi cu avantajele fiscale asigurate de reglementările în vigoare să conducă la menţinerea ratelor lunare aferente creditelor CHF la un nivel apropiat celui din decembrie 2014“, se arată în comunicatul băncii.

Potrivit sursei citate, Piraeus Bank România a pus la dispoziţia clienţilor săi, în ultimii ani, soluţii de temperare a efectului aprecierii monedei elveţiene. Piraeus Bank a fost a patra instituţie bancară care anunţă că va propune soluţii clienţilor cu credite în franci.

Millennium Bank reduce marja de dobândă 

Millennium Bank a anunţat vineri că reduce marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru toate creditele în franci elveţieni, pe o durată de trei luni, iar pentru a beneficia de această măsură clienţii trebuie să depună până la 27 februarie o solicitare scrisă la orice agenţie a băncii.

Măsura este similară cu cea anunţată în urmă cu o săptămână de OTP Bank, instituţie bancară care a preluat Millennium Bank. 

„Millennium Bank a decis vineri, 23 ianuarie 2015, să vină în întâmpinarea clienţilor cu credite în franci elveţieni cu o soluţie similară OTP Bank, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii fără precedent a monedei elveţiene“, se arată într-un comunicat al instituţiei de credit.

Clienţii pot beneficia de o reducere temporară a marjei de dobândă, cu 1,5 puncte procentuale, pentru o perioadă de trei luni.

„Portofoliul de credite în CHF (franci – n.r.) al Millennium Bank Romȃnia este foarte redus, cu toate acestea analizăm constant evoluţia pieţei şi vrem să ne asigurăm clienţii că vom continua să căutăm măsuri de protecţie pentru a-i susţine în asemenea situaţii neaşteptate. În acest sens, îi invităm pe clienţii noştri cu credite în franci elveţieni, în unităţile Millennium Bank, unde vom găsi cele mai bune soluţii personalizate“, a declarat în comunicat Adrian Popa, directorul de Marketing şi Comunicare al băncii.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În total, 14 instituţii de credit au acordat finanţări în franci elveţieni.

Cursul pentru francul elveţian anunţat vineri de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, înregistrând astfel al şaselea maxim consecutiv în ultimele şapte şedinţe.

Pentru cei care au de plătit o rată lunară de 1.000 de franci elveţieni, suma necesară a crescut cu aproximativ 900 de lei în prezent faţă de luna trecută. 

Francul s-a apreciat puternic începând de joia trecută, când banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunţat miercurea trecută de BNR, francul se află în creştere cu 22,4% faţă de leu.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveţiei în 2011, când francul era aproape la paritate faţă de euro, la fel ca în prezent.

Curs franc elveţian la băncile comerciale, pe 23 ianuarie 

BANCĂLEI/FRANCOTP Bank 4.4520 la cumpărare   4.6420 la vânzareMillennium Bank 4,5360 la cumpărare   4,6260 la vânzareVolksbank 4,4858 la cumpărare   4,6280 la vânzarePiraeus Bank 4,4860 la cumpărare   4,6540 la vânzare Banca Românească4.5255 la cumpărare   4.6425 la vânzare Bancpost 4,5390 la cumpărare   4,6590 la vânzare Raiffeisen Bank4.4630 la cumpărare   4.6020 la vânzare GarantiBank4,5360 la cumpărare   4,6267 la vânzare Credit Europe Bank 4,4800 la cumpărare   4,6100 la vânzare 

Mai puteţi citi:

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri