Ce este Bidenomics, conceptul pe care se bazează Biden pentru un al doilea mandat: exercițiu de imagine sau plan realist?

0
Publicat:

Bidenomics este „cuvântul zilei, cuvântul săptămânii, cuvântul lunii, cuvântul anului aici la Casa Albă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Olivia Dalton, înainte de discursul lui Joe Biden la Chicago.

Joe Biden, președintele SUA
Joe Biden, președintele SUA. Foto Epa Efe

Între remarcile președintelui și restul sprijinului total de către administrație a mandatului, este clar că „Bidenomics” este destinat să joace un rol central în prezentarea lui Biden pentru realegerea alegătorilor.

Deci, ce este de fapt „Bidenomics” și de unde a venit

Bidenomics, după cum a explicat Casa Albă într-un comunicat de presă recent, este „o viziune economică centrată pe trei piloni cheie: realizarea de investiții publice inteligente în America; împuternicirea și educarea lucrătorilor pentru a crește clasa de mijloc; și promovarea concurenței pentru a reduce costurile și a ajuta antreprenorii. iar afacerile mici prosperă”. Platforma este o respingere deschisă a politicilor din epoca Reagan care reduce impozitele pentru cei bogați, în pretinsa credință că profiturile s-ar „curge” pur și simplu către toți ceilalți, fiind o „abordare eșuată a dus la o retragere a investițiilor private din industriile cheie, ca semiconductori la solar”, a explicat marți Lael Brainard, directorul Consiliului Economic al Casei Albe. În schimb, Bidenomics este „o abordare care crește economia de la mijloc în afară și de jos în sus”, cu un accent deosebit pe „creșterea clasei de mijloc”, a adăugat ea.

În realitate, Bidenomics este „un pic atotcuprinzător” ca termen – unul pe care Casa Albă îl folosește pentru a descrie „o colecție largă de politici menite să folosească puterea guvernamentală pentru a revigora și a remodela economia pentru a ajuta clasa de mijloc”,” Politico. explicat. Menționând că Anita Dunn și Mike Donilon, cei doi consilieri ai Casei Albe care au distribuit memoriul triumfător al administrației Bidenomics „sunt experți în mesaje și nu economiști”, CNN a spus că este „un semn grăitor al originii „Bidenomics” ca parțial un exercițiu de branding”. Cu toate acestea, există politici concrete pe care administrația le indică ca parte a efectului Bidenomic mai larg, chiar dacă oarecum nebulos; factura de infrastructură bipartită de 1,2 trilioane de dolari a dus la zeci de mii de proiecte finanțate federal în toată țara, menținând în același timp o „bază de producție internă puternică”, s-a lăudat Casa Albă; Biden a subliniat, de asemenea, „investiția de 500 de milioane de dolari în Good Jobs Challenge, care decurge din Planul american de salvare” în timpul unei vizite recente în Carolina de Nord, a subliniat CNN, legând inițiativa de al doilea pilon al Bidenomics de abilitare și educare a lucrătorilor; Administrația se concentrează, de asemenea, pe dosarul său de „extindere a accesului la internet de mare viteză și reprimare a industriilor care percep așa-numitele taxe nedorite”, a spus Politico.

De ce îl îmbrățișează Biden acum

În măsura în care Casa Albă în general a îmbrățișat „Bidenomics” ca filosofie economică călăuzitoare, Biden însuși a fost reticent să preia proprietatea asupra termenului, spunând reporterilor miercuri că „voi băieți l-ați marcat. Eu nu am sunat niciodată. este Bidenomics.”

Întorsătura – și provocarea – este că pentru o mare parte a președinției sale, Bidenomics a fost un peiorativ”, a fost de acord The Washington Post, adăugând că termenul „a fost folosit cel mai frecvent de scriitorii de opinie conservatori”, atacând administrația pentru inflație și consum exploziv. De exemplu, un articol de opinie din 2022 al Comitetului de redacție al Wall Street Journal despre „Bidenomics 101” l-a dezamăgit pe președinte, considerând că este „penos pentru liderul lumii libere să sune ca și cum îl canalizează pe Hugo Chávez”, în timp ce insistă că Biden „nu „Nu pare să știe nimic” despre politica economică. Cu un an mai devreme, conservatorul Washington Examiner a scris un eseu despre „cele trei capcane ale Bidenomics”, concluzionând că „dacă vă plac prețurile mai mari și cozile lungi la pompă, mai mulți oameni dorul guvernamental, inflația în creștere vertiginoasă și alte trilioane adăugate la datoria națională de 28 de trilioane de dolari, o să-ți placă patru ani de Bidenomics.”

Cu avertismentul că „întrebarea cu cât de puternic să promovăm economia a deranjat practic pe fiecare președinte care candidează într-o perioadă de redresare”, Politico a spus că decizia de a coopta „Bidenomics” vine în timp ce președintele „s-a angajat să evite pașii greșiți ale fostului său șef, Barack Obama", ale cărui impulsuri de „vară de recuperare" din 2010 s-au epuizat în mare parte până la sfârșitul lunii august. În schimb, administrația Biden pare să fi „învățat o lecție” din adoptarea de către Casa Albă Obama a „Obamacare” – desfășurat inițial ca un atac conservator împotriva Affordable Care Act – în care „consilierii lui Obama și-au dat seama că nu ar trebui să-i lase pe republicani să dețină și să definească negativ termenul „Obamacare”” și, în schimb, au început să folosească termenul „cu mândrie”, a scris editorialista din Chicago Sun Times, Lynn Sweet. în ajunul discursului lui Biden de miercuri. Ca atare, „Bidenomics” poate fi considerat, într-un anumit sens, ca doar aplicarea unei etichete cuprinzătoare faptului că „Biden a vorbit despre cum să crească clasa de mijloc ", a scris Stephen Collinson de la CNN.

Ce direcție are Bidenomics

Confruntați cu sondaje sumbre care arată că majoritatea țării dezaprobă modul în care a gestionat economia până acum, Biden și echipa sa se așteaptă la alegerile prezidențiale din 2024 în speranța că „noul branding va oferi un contrast favorabil cu recordul GOP. favoritul și fostul președinte Donald Trump, precum și o mustrare la adresa Reaganomics imbratisată mai larg în domeniul prezidențial republican”, a spus Politico. „Biden își vinde programul din greu pentru că știe că primul său test va fi politic”, este de acord EJ Dionne de la The Washington Posts. „Locul lui Reaganomics a fost asigurat abia după realegerea lui Reagan. Același lucru va fi valabil și pentru cuvântul la care Biden a rezistat mai întâi și acum ține sus”.

În cele din urmă, prezentarea electorală a lui Biden „Bidenomics” este o întoarcere la un stil tradițional de campanie – poate nicio surpriză, având în vedere rădăcinile și asemănările sale, atât cu Reaganomics, cât și cu Obamacare. În timp ce o mare parte din mesajele lui Biden s-au concentrat pe a se încadra pe sine. ca un avatar al normalității în comparație cu agentul haosului al lui Donald Trump, concentrarea asupra realizărilor sale economice este „o abordare politică convențională împotriva lui Trump”, a spus Collinson. Și dacă Trump nu câștigă nominalizarea partidului său la președinție, campania lui Biden „are și mai mult imperativ pentru a schimba percepțiile publice slabe cu privire la modul de gestionare a economiei.”

„Nu știu dacă albii furioși din Ohio, Michigan și Wisconsin sunt mai puțin supărați dacă le obținem cu 120.000 de locuri de muncă în plus în producțiehttp://”, a declarat un oficial înalt al administrației lui Ronald Brownstein de la The Atlantic în ianuarie trecut. „Dar”, a adăugat oficialul, „vom derula acel experiment”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite