Ce afaceri iau avânt pe timp de viscol. Pentru unele firme este esenţial ca sezonul rece să fie şi alb, altora le este favorabilă doar vremea rea

0
0

Viscolul, înzăpezirile, codurile portocaliu şi roşu de ninsori sau îngheţ sunt un coşmar pentru majoritatea românilor, iar pentru firme înseamnă creşteri inutile de costuri. În schimb, câteva domenii de activitate prezintă avantaje clare datorită acestor calamităţi. Printre acestea se numără turismul, transporturile locale (mai ales cele în regim de taxi), energia, agricultura sau producţia sistemelor de încălzire.

TURISMUL
Administratorii de pârtii se bucură cel mai mult în sezonul rece, cu condiţia ca acesta să fie şi alb. În România, după un decembrie în care nu a nins aproape deloc la munte, când pârtiile nu se puteau acoperi nici cu zăpadă artificială, administratorilor le-a venit inima la loc văzând ninsorile abundente din ianuarie. Iar după ce pârtiile şi-au atins scopul pentru care au fost amenajate s-au umplut cu turişti şi unităţile de cazare, în timp ce pensiunile şi-au reluat programele de distracţii specifice sezonului.

TRANSPORTURILE LOCALE
În ţara noastră, mai mult decât în alte ţări, transportul zilnic cu maşina personală chiar şi numai pentru deplasările la serviciu, este preferat de cei mai mulţi proprietari. Dar, când drumurile s-au umplut de nămeţi şi polei, maşina personală a început să fie înlocuită cu taxiul, autobuzul sau, în Bucureşti, cu metrolu. De aici şi avântul pe care l-au luat, zilele acestea, afacerile taximetriştilor şi ale celorlalţi transportatori locali în comun din oraşe.
Firmele de taximetrie din Bucureşti, spre exemplu, au avut în ultima săptămână, de când a început să ningă abundent şi mulţi bucureşteni şi-au lăsat maşinile acasă. Ei au avut de trei-patru ori mai multe comenzi decât într-o zi obişnuită, ceea ce le-a adus încasări cât într-o lună fără zăpadă.
"Eu sunt foarte mulţumită şi toate companiile de taxi sunt foarte mulţumite. Pentru taximetrie este bine să fie iarnă şi să ningă. Numărul de comenzi onorate a crescut de trei-patru ori faţă de o zi obişnuită", a declarat Georgeta Puiu, directorul general al companiei de taxi Mondial, citată de Mediafax.
Ea a spus că numărul comenzilor în ultima săptămână, de când vremea s-a înrăutăţit, a fost cât într-o lună fără ninsoare.
Şi Lucian Marin, directorul companiei de taxi Meridian, spune că numărul comenzilor a crescut de trei ori şi ar fi crescut şi mai mult dacă taximetrele ar fi putut intra pe toate străzile.
"Unele comenzi nu le-am putut onora, pentru că nu am putut intra pe toate străduţele, nu neapărat pentru că era zăpadă, ci pentru că din cauza zăpezii apăreau blocaje", a spus Marin.

ENERGIA
Pe lângă inevitabilul consum în creştere de energie, benefic pentru toţi producătorii, iarna aceasta viscolele cu rafale de peste 70-80 km/h au adus proprietarilor de turbine eoliene comenzi nesperate. Dacă într-o zi normală de peste an energia eoliană nu trece de 10% ca pondere în totalul producţiei, în zilele cu viscol din această iarnă ponderea a crescut şi peste 20%.

AGRICULTURA
Cu cât este mai mare zăpada, cu atât culturile însămânţate în toamnă sunt mai bine protejate de intemperiile iernii. De asemenea, zăpada mare garantează acumularea, la primăvară, a unor cantităţi suficiente de apă în sol. În plus, agricultorii care deţin tractoare pot să le folosească şi în zilele de iarnă, când cererea de utilaje de deszăpeziri creează oportunitatea obţinerii unor venituri suplimentare.

INDUSTRIA ÎNCĂLZIRII
De la calorifere şi sobe până la radiatoarele electrice şi centralele termice de mai mică sau mai mare capacitate, toate se bucură, în sezonul rece, de căutare pe piaţă. Rezultatul: vânzări şi comenzi în creştere pentru producătorii şi comercianţii de instalaţii de termoficare.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite