Câți bani a pierdut Banca Elveției din cauza deținerilor de aur și a schimburilor valutare

0
Publicat:

Banca Elveției a pierdut sume considerabile din cauza deținerilor de aur și a schimburilor valutare, scrie Reuters, trecând în revistă politicile Fed și BCE care au creat dificultăți băncii.

Franci elvețieni
Banca Elveției a pierdut sume considerabile din cauza deținerilor de aur și a schimburilor valutare

Deși în urmă cu un an anunța că aprecierea francului elveţian peste paritate faţă de euro este puţin probabil să aibă un impact semnificativ, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat luni pierderi de 13,20 miliarde de franci (15,14 de miliarde de dolari) în perioada aprilie-iunie 2023, după ce majorările de dobânzi adoptate de alte bănci centrale au redus valoarea portofoliilor sale de obligaţiuni, informează Reuters.

În trimestrul al doilea, Banca Naţională a Elveţiei a pierdut 8,08 miliarde de franci de pe urma poziţiilor sale valutare de 742 de miliarde de franci, odată cu scăderea preţurilor obligaţiunilor pe măsură ce investitorii s-au temut de noi majorări de dobânzi din partea Rezervei Federale americane, Băncii Centrale Europene şi altor bănci centrale. De asemenea, Banca Naţională a Elveţiei a pierdut 3,14 miliarde de franci de pe urma deţinerilor de aur în trimestrul al doilea, după ce preţurile mai mici au redus valoarea celor 1.040 de tone de aur pe care le deţine.

Pierderile de 13,20 miliarde de franci (15,14 de miliarde de dolari) în perioada aprilie-iunie 2023, contrastează cu profitul de 26,9 miliarde de franci din primele trei luni ale anului, ceea ce reduce profitul generat de SNB în prima jumătate a anului până la 13,7 miliarde de franci.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate. În 2022, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a înregistrat pierderi de 132,5 miliarde de franci (141,54 de miliarde de dolari), cele mai mari din istoria de 115 ani a SNB, după un profit de 26,3 miliarde franci în 2021.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite