Cât vor plăti fermierii români pentru a-şi uda culturile de la reţeaua de irigaţii a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul va introduce de anul viitor un abonament anual pentru irigaţii. Astfel, fiecare fermier care vrea să beneficieze de irigarea culturilor de la reţeaua naţională va plăti o taxă anuală pentru fiecare hectar cultivat.

Mai exact, un fermier va plăti statului 25 de lei pentru fiecare hectar cultivat, udat de reţeaua de irigaţii a statului, potrivit Digi24. De exemplu, pentru o fermă cu o suprafaţă de o mie de hectare, factura se va ridica la 25.000 de lei.

„Fermierii nu vor mai achita nicio altă prestaţie decât energia pentru livrarea apei şi apa pentru irigaţii. Toate reparaţiile şi costurile intră în atribuţiile ANIF-ului şi vor fi completate cu sume de la bugetul de stat“, a declarat spune Florin Ionuţ Barbu, director Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, potrivit Digi24.

De această măsură vor beneficia cei care au teren cu acces la sistemul de irigaţii deţinut de stat. Sunt aproape 830.000 de hectare reabilitate. Din sumele colectate pe taxa de irigare şi din fondurile de la buget, autoritaţile vor să refacă şi restul canalelor de irigaţii, care se întind pe alte aproape 700.000 de hectare. Fermierii spun că plătesc, doar dacă sistemele sunt funcţionale.

„Acolo unde funcţionează să se aplice şi acest abonament, ştiu că dânşii puseseră condiţia ca acolo unde sunt sisteme de irigaţii, în acel perimetru, să se plătească abonament. Nu sunt de acord pentru că nefuncţionând să nu beneficieze de niciun serviciu“, afirmă Laurenţiu Baciu, directorul Ligii Producătorilor Agricoli.

În perioada 2007-2013, peste 110 milioane de euro din fonduri europene au fost cheltuite pentru reabilitarea canalelor concesionate de asociaţiile de fermieri. Refacerea întregului sistem de irigaţii deţinut de stat costă un miliard de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite