Casa de Pensii simplifică procedurile de ieşire la pensie

0
0

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunţat oficial simplificarea procedurilor de instrumentare a dosarelor de pensii, lucru anunţat, de altfel în urmă cu două săptămâni de Violeta Alexandru.

„Începând cu luna martie, în cadrul procesului continuu de debirocratizare şi simplificare a procedurilor de instrumentare a dosarelor de pensii, realizăm un nou progres.

Este vorba despre eliminarea etapei privind eliberarea - pe suport de hârtie – a adeverinţelor privind stagiul de cotizare şi punctajul mediu anual realizat de asigurat şi comunicarea acestora, între casele teritoriale de pensii, prin intermediul poştei.

Astfel, informaţiile necesare determinării stagiului de cotizare şi a punctajului mediu anual – pe baza cărora se stabilesc drepturile de pensie – vor fi accesate la nivel naţional, indiferent de judeţul în care angajatorul  persoanei interesate depune declaraţia nominală de asigurare, respectiv de judeţul în care este instrumentat dosarul de pensie.

Totodată, această procedură reprezintă o facilitate şi pentru persoana asigurată, care va putea solicita eliberarea în aceeaşi zi a adeverinţei de stagiu de cotizare de la orice casă teritorială de pensii, indiferent de domiciliul persoanei sau de sediul social al angajatorului”, a informat CNPP.

La 21 februarie, Violeta Alexandru anunţa că Trezoreria centrală trimite de ani buni dispoziţiile de plată a pensiilor către judeţe cu trenul.

„Prima etapă, prima – prima, pe lanţul de acţiuni care declanşează mecanismul de plată a pensiilor şi a beneficiilor sociale constă în eliberarea şi trimiterea, de către Trezoreria centrală, a Dispoziţiilor Bugetare către judeţe. Sunt nişte hârtii, nişte tipizate gen OP-uri, cu sumele totale confirmate pentru efectuarea plăţilor. Până astăzi, se trimiteau cu trenul - poşta militară (lunar, câte 3 exemplare în fiecare judeţ). Dacă vremea bloca trenurile, vă imaginaţi consecinţele. #anii90

De astăzi, după 3 luni de insistenţă, OP-urile vor pleca electronic. Am lucrat bine cu #Alin Ignat, colegul meu din Ministerul Muncii, iar el mai departe, aproape zilnic la Ministerul Finanţelor”, declara atunci Violeta Alexandru.

Anterior, ministrul declarase că sistemul public nu doreşte criterii de eficienţă, pentru că, astfel, se pot vedea minusurile şi fiecare instituţie este stat în stat, cu baza sa de baze.

"Sistemul public nu doreşte eficienţă pentru că în momentul în care ai criterii de eficienţă se văd minusuri în sistem şi se vede faptul că sunt persoane care ocupă o poziţie publică fără să aducă o contribuţie reală în activitatea instituţiei respective”.

Violeta Alexandru a amintit că a reuşit în timp scurt să conecteze toate instituţiile din coordonarea ministerului la REVISAL şi pasul doi va fi acelea de a permite Caselor de Pensii accesul la baza de date cu contribuţiile plătite la ANAF.

"Fiecare instituţie este stat în stat cu baza sa de baze. Am reuşit să conectez toate instituţiile din coordonarea ministerului la REVISAL, la baza de date cu cărţile de muncă din sistemul privat, pentru că în sistemul public nu avem o centralizare a tuturor angajaţilor din diverse obiective.

Nu comunică între ele bazele de date, este o chestiune de rezistenţă a fiecărei instituţii de a nu împărtăşi cu cealaltă, fie pentru că în interiorul bazei de date are minusuri şi nu vrea să fie observate de cealaltă, fie pur şi simplu: mai bine mă întrebi şi îţi răspund eu. Tot felul de motive, până la incompatibilitate în sistemul de operare în care au fost construite bazele de date. 

Dar nu este un obstacol de netrecut. Într-o lună şi jumătate, depăşind un munte de nu se poate şi de argumente împotrivă, am conectat toate instituţiile la REVISAL. Mă pregătesc să fac acest lucru mai departe în pasul doi, colaborând cu ANAF pentru a permite acces Casele de Pensii în sistemul de bază de date a contribuţiilor plătite la ANAF. Nu se întâmplă peste noapte, dar nu mă gândesc să renunţ", a mai spus ministrul.

Citeşte şi: Violeta Alexandru, despre adeverinţele de vechime: Nu toate cărţile de muncă sunt scanate. Unele au dispărut. Vinovaţii vor fi traşi la răspundere

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite